Čizov: EU nije ovlašćena da uvede sankcije Turskoj

EU nije ovlašćena da nameće sankcije drugim činiocima međunarodnog prava, te restrikcije Turskoj nisu legitimne, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU.

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

23:21

Čizov: EU nije ovlašćena da uvede sankcije Turskoj
Ilustracija: Depositphotos/vlakoh

"Jedina agencija koja je po međunarodnom pravu ovlašćena za nametanje sankcija bilo kome jeste Savet bezbednosti UN. Iz tog razloga je sve što određene zemlje i u ovom slučaju Evropska unija rade predstavlja jednostrane restriktivne mere, koje su nezakonite po definiciji", kazao je stalni predstanik Rusije pri EU Vladmir Čižov.

TASS podseća da je EU juče uvela sankcije Ankari zbog turskog bušenja morskog dna u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, u kojoj su otkrivene velike količine prirodnog gasa.

Navodi se da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio da je Ankara spremna da štiti prava kiparskih Turaka na ove resurse, čak i ako to znači i upotrebu oružanih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: