Venecijanska komisija o opozivu Iljira Mete?

Anketna komisija albanskog parlamenta formirana da odlučuje o opozivu predsednika Albanije Iljira Mete odlučila je da se obrati Venecijanskoj komisiji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2019.

19:05

Venecijanska komisija o opozivu Iljira Mete?
Ilustracija: EPA/Valdrin Xhemaj

Kako prenosi portal A1on, komisija u kojoj je veći deo članova iz redova vladajuće Socijalističke partije premijera Edija Rame, koji je duže vreme u sukobu sa šefom države, odlučila je da zatraži mišljenje ove specijalizovane evropske institucije.

Vladajuća Socijalistička partija u Albaniji pokrenula je postupak opoziva predsednika te zemlje, nakon što je Iljir Meta potpisao ukaz o odlaganju lokalnih izbora zbog masovnih protesta opozicije i straha od eventualnog izbijanja građanskih sukoba.

Rama se oglušio na taj ukaz i izbori su održani 30. juna, a opozicija većinom nije učestvovala.

Na izbore je izašlo samo 21,6 odsto od ukupnog broja birača u Albaniji.

Predsednik Iljir Meta je predložio održavanje predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u toj zemlji 13. oktobra, kao jedan od načina za prevazilaženje duboke političke, institucionalne i ustavne krize, te višemesečnih, često nasilnih, protesta protiv premijera Rame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: