Posle dvodnevnih pritisaka Salvini prihvatio da odgovori na optužbe

Zamenik italijanskog premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini prihvatio je odgovara na pitanja u vezi sa finansiranjem njegove partije Liga.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Do pristanka da odgovara pred Parlamentom došlo je posle dvodnevnog pritiska.

Saradnik, Đanluka Savoini, pod istragom je milanskih tužilaca za navodnu međunarodnu korupciju, zbog izveštaja da je razmatrao plan finansiranja sa ruskim zvaničnicima u Moskvi prošle godine, izvesno vreme posle dolaska desničarske Lige na vlast u koalicionoj vladi sa Pokretom pet zvezdica.

Salvini se prvobitno distancirao od Savoinija, demantovao da je uzeo bilo kakav novac od Rusije i odbacio zahteve opozicije da odgovara na pitanja o tome u Parlamentu, nazivajući ceo slučaj izmišljotinom.

Ali pošto je bilo sve više poziva da izađe pred parlament, čak i iz redova njegovog populističkog partnera u vladi Pokreta pet zvezdica, on je danas pristao.
Salvini je rekao da će poslancima odgovarati ne sve što je ljudski moguće znati za vreme redovne sesije pitanja i odgovora u Parlamentu, javila je italijanska agencija Ansa.

"Naravno da ću ići u Parlament, to mi je posao", rekao je Salvini za vreme posete đenovi. Za sada nije određen datum sednice parlamenta.

Američki portal Bazfid (BuzzFeed) preneo je prošle nedelje da ima eksplozivni audio snimak na kome se čuje jedan bliski saradnik Matea Salvinija i još pet ljudi kako pregovaraju o tome kako skriveno da preusmere desetine miliona dolara od ruske nafte ka Salvinijevoj partiji.Članak u Bazfidu o sastanku u Moskvi iz oktobra 2018. godine, gde se navadno dogovaralo o takvom sporazumu, u velikoj meri ponavlja navode koji su se pojavili pre više meseci u italijanskom časopisu L'Espreso.

Bazfid je nadogradio priču iz L'Espresa navodeći da je došao do audio snimka razgovora o navodnom dogovoru između Italijana i Rusa u hotelu u Moskvi.

U Italiji je istraga o tome počela kada su se navodi pojavili u L'Espresu u februaru a slučaj je ponovo izbio na naslovne strane kada je Bazfid objavio audio snimak sastanka prošle nedelje.

Savoini negira da je bilo šta nezakonito radio, a isptivali su ga istražitelji. Glavni italijanski tužilac Frančesko Greko rekao je da za sada "apsolutno nema plan" da pozove Salvinija na ispitivanje, prenela je Ansa.

strana 1 od 492 idi na stranu