Iran najavljuje još kršenja sporazuma

Iran će "sigurno nastaviti" da smanjuje obaveze po međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu, upozorio je vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 16.07.2019.

16:39

Iran najavljuje još kršenja sporazuma
EPA-EFE/LEADER OFFICE HANDOUT

"Tek smo počeli sa smanjujemo obaveze po ugovoru iz 2015. godine, a taj proces će se sigurno nastaviti", rekao je ajatolah i optužio Evropu da ne poštuje svoje obaveze.

Iran je nedavno povećao nivo obogaćivanja uranijuma preko granice dozvoljene sporazumom.

Tekeran nastoji da navede Evropljane da obezbede bolje uslove i omoguće Iranu da prodaje naftu. Hamnei je u govoru na državnoj televiziji rekao da će Iran "u pravo vreme i na pravom mestu" reagovati ;na zaplenu tankera s iranskom naftu, kojeg je "okrutna Velika Britanija" zaustavila kod Gibraltara.

"Okrutna Velika Britanija sprovela je pirateriju i krađu našeg broda dajući toj krađi neku zakonitost", rekao je iranski vrhovni vođa i dodao da njegova zemlja neće dozvoliti da "takva zloba ostane bez odgovora".

"Odgovorićemo u pravno vreme i na pravom mestu", dodao je on. Tanker je na zahtev SAD zaustavljen 4. jula pod sumnjom da je naftu prevozio Siriji, čime bi bile prekršene sankcije koje su američke vlasti uvele Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: