Čitajući svj plan za EU, Ursula fon der Lajen najavila jednu važnu promenu

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen čitala je pred poslanicima Evropskog parlamenta svoj plan za EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2019.

10:56

Čitajući svj plan za EU, Ursula fon der Lajen najavila jednu važnu promenu
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se danas za snažniju ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, ostvarivanju socijalne pravde i jednakosti kao i za vladavinu prava i efikasniju spoljnu politiku EU, ističući da je njen cilj ujedinjenje i jačanje Evrope.

Predstavljajući svoj program pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, koji će večeras glasati o njenoj kandidaturi, Fon der Lajen je u prvi plan stavila pitanje klimatskih promena i najavila da želi da radi na ”klimatski neutralnoj Evropi do 2050. godine”. ”Najveća odgovornost, ali i mogućnost za Evropu su klimatske promene”, rekla je ona.

Fon der Lajen je najavila Zeleni sporazum za Evopu već u prvih 100 dana svog mandata i obećala značajnu povećanje finansiranja tog cilja. Potom se osvrnula na jačanje ekonomije u EU i socijalnu pravdu dostupnu svim građanima EU.

”Predložiću fond za one koji su najviše pogođeni. Ambiciozni smo, nikoga ne ostavljano iza sebe i nudimo perspejtivu”, kazala Fon der Lajen. Ona je naglasila neophodnost jačanja malih i srednjih preduzeća, fer poreze i založila se za to da ”ekonomija služi ljudima”, a ne obratno.

”Zalagaću se za socijalnu pravdu, obezbediti da se rad isplati i da svako ko radi puno radne vreme može da živi pristojan život”, poručila je Ursula fon der Lajen u Strazburu.

Zatražila je bolju zaštitu za sve koji izgube posao usled ekonomskih turbulencija i obećala da će raditi u cilju većih mogućnosti zapošljavnja mladih i utrostručiti budžet za Erasmus. Poseban deo govora Ursula fon der Lajen je posvetila ženama i rodnoj ravnopravnosti. ”Mi predstavljamo polovinu populacije i želimo ravnopravno učešće”, kaže Fon der Lajen.

Ona je obećala da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Evropske komisije, uspostaviti punu rodnu ravnopravnost u toj instituciji. Ursula fon der Lajen, koja je nemačka ministarka odbrane, posebno se osvrnula na pitanja vladavine prava, Bregzit i spoljnu politku EU.

”Vladavina prava je najbolji instrument za zaštitu slobode u EU. Nema kompromisa u poštovanju vladavine prava i nikad ga neće biti”, poručila je ona, dobivši veliki aplauz poslanika u Evropskom parlametu.

Založila se za bržu i efikasniju spoljnu politiku EU i u tom cilju predložila usvajanje odluka kvalifikovanom većinom među zemljam članicama, što je takođe dočekano apluzom evroparlamenatraca.

Govoreći o Bregzitu, kandidatkinja za buduću predsednicu Evropske komisije kaže da je sprema da prihvati dalje odlaganje datuma izlasaka Velike Britanije, ukoliko je to potrebno iz opravdanih razloga.

U oblasti migracija Fon der Lajen je podsetila na zakonsku i moralnu obavezu spašavanja života i pozvala na ”empatiju i odlučnu akciju” kada su u pitanu politika azila, zaštita granica i borba protiv organizovanog kriminala.

Govor pred poslanicima Evropskog parlameta u Strazburu Ursula fon der Lajen završila je porukom ”Živela Evropa”, koju je izgovorila na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Glasanje o kandidaturi Ursule fon der Lajen predviđeno je za 18 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: