Kraj višemesečne krize: Pakistan otvorio vazdušni prostor

Pakistan objavio potpuno otvaranje svog vazdušnog prostora za civilni saobraćaj.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 16.07.2019.

09:46

Kraj višemesečne krize: Pakistan otvorio vazdušni prostor
Bruce Bennet/Getty images/Ilustracija

Time su okončana višemesečna ograničenja uvedena usled ozbiljne diplomatske krize sa susednom Indijom krajem februara.

"Vazdušni prostor je otvoren za sve tipove civilnog saobraća i to stupa na snagu odmah", saopštila je agencija za civilnu avijaciju.

Navedeno je da su ukinuta sva ograničenja koja su najviše pogadjala avione koji su iz Indije leteli na zapad i preletali Pakistan. Nisu navedeni razlozi za donošenje takve odluke.

Pakistan je 27. februara objavio potpuno zatvaranje svog vazdušnog prostora, nakon izbijanja oštrih tenzija izmejdu Islamabada i Nju Delhija koje su dve nuklearne sile dovele na ivicu rata.

Tenzije su izbile nakon što je 14. februara bombaš-samoubica, pripadnik pakistanske ekstremističke grupe, u indijskom delu Kašmira ubio više od 40 indijskih vojnika, na šta je Indija odgovorila bombardovanjem navodnih baza te grupe na teritoriji Pakistana.

Pakistan je početkom marta delimično otvorio svoj vazdušni prostor ali je zadržao ograničenja u širokom pojasu duž granice s Indijom.

Ograničenja su pogodila i državnu kompaniju Pakistan internešnel erlajns i pogoršala njenu ionako tešku finansijsku situaciju.

Indija i Pakistan su se odvojili prilikom dobijanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine i od tada imaju komplikovane i napete odnose a vodili su i tri rata oko himalajskog regiona Kašmir, na koji obe države polažu prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: