Ansa, Tass i Rojters: Ko je šta izdvojio iz posete Makrona Beogradu

Italijanska Ansa prenela je izjavu predsednika Srbije da je tokom razgovora s francuskim predsednikom Makronom zatražio podršku za evrointegracije Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

09:23

Ansa, Tass i Rojters: Ko je šta izdvojio iz posete Makrona Beogradu
Tanjug, Zoran Žestiæ

Vučić je takođe, navodi dalje Ansa, zatražio i pomoć u rešavanju kosovske krize, uz ocenu da je bio veoma zadovoljan brojnim bilateralnim sporazumima potpisanim danas u Beogradu, posebno onima koji se odnose na jačanje ekonomske saradnje i nova francuska ulaganja u Srbiju.

Agencija prenosi da je Vučić ocenio da je imao dug i otvoren razgovor sa Makronom o svim temama, kao i da francuski predsednik poseduje energiju i entuzijazam koji mogu da donesu promene na evropskom kontinentu i pozitivne stvari za Srbiju.

Ansa je izdvojila i Makronovu izjavu o Iranu, da je "izbegnuto najgore", kao i da će telefonom razgovarati sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, opredsednicima Rusije i SAD Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom u vezi tog pitanja.

Ruska agencija Tass takođe je prenela Makronovu izjavu o Iranu, kao i to da je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Makron je rekao, prenosi agencija, da je glavna stvar da se zaštiti nuklearni sporazum i stvore uslovi za koristan dijalog sa Iranom.

Britanska agencija Rojters izdvojila je izjavu francuskog predsednika da će on pomoći da se ponovu pokrenu pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u narednih nekoliko nedelja, kao i da će pozvati dve delegacije u Pariz zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Agencija podseća da je dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU u zastoju zbog taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije. Kako se navodi, Vučić je rekao da je tražio od Makrona pomoć na putu Srbije ka EU, ali, ističe Rojters, Makron ništa nije obećao, već samo ponovio raniji stav da EU prvo mora da sprovede reforme pre nego što joj se Srbija i druge zemlje pridruže.

Rojters podseća i da je Makron prvi francuski predsednik koji je od 2001. posetio Srbiju, kao i da je poseta koju je Makron planirao u decembru otkazana zbog protesta "žutih prsluka". Kako znak povećane saradnje, Srbija je pristala, kako navodi britanska agencija, na kupovinu francuskog raketnog sistema "zemlja-vazduh" Mistral, a tokom posete dve strane su potpisale pismo namere za izgradnju metroa u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: