Čavušoglu: Turci i Makedonci "prirodni saveznici", bićemo partneri u NATO

Skoplje -- Turska i Severna Makedonija su "prirodni saveznici" i biće partneri u NATO, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u Skoplju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Čavušoglu je ocenio da je prijem Severne Makedonije u NATO od suštinskog značaja i za Balkan i da će ove dve države biti partneri u Alijansi. On je najavio i posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

"Parlament Turske je, pred moju posetu, ratifikovao Protokol o prijemu u NATO i zato sam veoma srećan. Zbog izbora smo kasnili, ali je sada taj proces završen, a pošto se nastavi u drugim zemljama, nadamo se da će Makedonija i zvanično postati članica NATO, što je od suštinskog značaja za region", rekao je Čavušoglu koji je u dvodnevnoj poseti Skoplju.

On je rekao da se nada da će Severna Makedonija u oktobru započeti pregovore o prijemu u EU.

Kako prenosi MIA, povodom trogodišnjice propasti državnog udara u Turskoj, Čavušoglu je ponovio da očekuje odgovor Skoplja na turske zahteve povezane s pripadnicima "terorističke organizacije" Feto sveštenika Fetulaha Gulena koja navodno deluje i u Severnoj Makedoniji.

Ankara Gulena smatra organizatorom pokušaja puča.

Čavušoglu se u Skoplju sastao i sa vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, a očekuje se da se sastane i sa premijerom Zoranom Zaevom.

Region

strana 1 od 165 idi na stranu