Završeno formiranje 5 akademija, planirano još 9

Sve visoke poslovne škole u Srbiji biće spojene u 14 akademija. Završeno formiranje pet.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za još šest je sve definisano i ostalo je samo da im Vlada Srbije da zeleno svetlo, a još predstoji formiranje tri akademije u Vojvodini.

Predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. Branislav Jeremić kaže za Tanjug da su u Beogradu već formirane dve akademije: Akademija poslovnih strukovnih studija koja je nastala integracijom Visoke poslovne škole u Beogradu i Visoke poslovne škole u Blacu i Akademija strukovnih studija nastala spajanjem tri visoke škole - zdravstvene, hotelijerske i turističke.

Završeno je formiranje Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Kruševcu koja je nastala spajanjem Visoke škole strukovnih studija za vaspitače iz Kruševca, Visoke medicinske škole strukovnih studija u Chupriji i Visoke škole za vaspitače strukovnih studija u Aleksincu.

Akademija strukovnih studija Južna Srbija stvorena je spajanjem viših škola iz Leskovca (Visoka poslovna škola i Visoka tehnološko-umetnička škola), Bujanovca (Visoka škola za vaspitače) i Prokuplja (Visoka poljoprivredno-prehrambena škola).

Akademija u Nišu nastala je spajanjem tehnička škole u Nišu, visoke škole u Vranju i vaspitačke u Pirotu.

"Sve je definisano za još šest akademija - v.d. predsednici i članovi Saveta samo je još ostalo da to sve usvoji Vlada Srbije", naglasio je Jeremić.

Definisano je formiranje još dve akademiuje u Beogradu, zatim u Užicu (poslovne škole iz Valjeva ii Užica), zatim Akademija Šumadija (Visoka škola iz Arandjelovca, tehničke škole iz Kragujevca, Trstenika, Kruševca), Akademija u Šapcu (spojene tri škole u tom gradu -vaspitačka, poljoprivredna i medicinska ), kao i Akademija u Leposaviću (poslovne i tehničke škole iz Leposavića i Zvečana).

Visoka škola tehničkih strukovnih studija u Čačku biće spojena sa Fakultetom tehničkih nauka, jer koriste isti prostor, iste laboratorije, ali i nastavni kadar.

Jeremić je istakao da je plan da se u Vojvodini formiraju tri akademije i to najverovatnije dve u Novom Sadu i jedna u Kikindi.

Društvo

strana 1 od 136 idi na stranu