Esper i formalno nominovan za ministra odbrane SAD

Vašington -- Bela kuća je formalno nominovala Marka Espera za ministra odbrane, funkciju koju je on već obavljao u svojstvu vršioca dužnosti od prošlog meseca.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

On bi tako trebalo da nasledi bivšeg ministra odbrane Džima Matisa čija je ostavka pre sedam meseci pokrenula u Pentagonu do sada nezabeleženi period nestabilnosti na najvišem nivou.

Pentagon je u saopštenju naveo da trenutkom nominovanja Espera za novu dužnost, on prestaje da bude vršilac ministar odbrane.

Umesto Espera, za vršioca dužioca ministra odbrane biće postavljen Ričard Spenser, koji od avgusta 2017. obavlja funkciju civilnog čelnika američke Ratne mornarice, prenosi AP.

Očekuje se da Spenserovo ministrovanje bude kratkog veka, pošto bi Esper već u četvrtak trebalo da bude potvrđen kao novi šef Pentagona nakon čega će položiti zakletvu, a Spenser će se vratiti Ratnoj mornarici.

Senat, u kojem većinu čine republikanci, održaće sutra saslušanje Espera, koji je postao vršilac dužnosti ministra odbrane SAD nakon što je privremeni šef Pentagona Patrik Šenahan iznenada dao ostavku.

AP je krajem prošle nedelje objavio da se za ovih sedam meseci od odlaska Matisa američka nacija suočila sa potencijalnim oružanim sukobom s Iranom, naglašavajući da je ovo najduže čekanje novog ministra u istoriji Pentagona.

Matis je mislio da će biti potrebno dva meseca za postavljanje njegovog naslednika, a to je u tom trenutku delovalo kao užasno dug period.

Međutim, ni sedam meseci potom još nije potvrđen ni novi zamenik ministra odbrane SAD, a neizvesno je imenovanje drugih zvaničnika na značajnim visokim civilnim i vojnim pozicijama u Pentagonu, što je opet najduže čekanje u novije vreme.

AP navodi da su uzroci ovakve situacije različiti, ali da je bez obzira na sve vakuum koji se stvorio u vođstvu Ministarstva odbrane počeo da brine članove Kongresa i druge zvaničnike, pri čemu se javlja osećaj da nešto nije u redu u kritično važnom delu američke vlade u trenutku globalne neizvesnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu