Pacoli: Tokom predsedavanja Kosova SEECP-om prioritet politika dobrosusedstva

Bedžet Pacoli rekao je u Prištini da će tokom predsedavanja Kosova SEECP politika dobrosusedstva EU biti predstavljena na najbolji mogući način.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.07.2019.

14:34

Pacoli: Tokom predsedavanja Kosova SEECP-om prioritet politika dobrosusedstva
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Istovremeno je rekao da neće dozvoliti posete Kosovu svima onima koji promovišu govor mržnje.

Na konferenciji za medije povodom preuzimanja predsedavanja SEECP-om Pacoli je predstavio prioritete Kosova rekavši da je glavni cilj i dalje integracija u Evropsku uniju.

On je rekao da je svestan predstojećih izazova, zbog odnosa sa nekim državama članicama, ali je naglasio da će biti posvećen pozitivnom tretmanu toga.

"Poslednji sastanak SEECP-a, koji je organizovala Bosna i Hercegovina, tokom svog predsedavanja, nije poštovao položaj Kosova u okviru SEECP-a i Kosovo nije tretirano kao sve ostale države članice. To bi se izbeglo uz dobru političku volju i koordinaciju izmedju država. Medjutim, Kosovo je posvećeno tome da bude kredibilan i konstruktivan partner u regionu i u punoj harmoniji sa glavnom misijom SEECP", kazao je Pacoli.

Odgovarajući na pitanje da li će Kosovo zabraniti ulaz nekom predstavniku zemalja članica SEECP-a, Pacoli je rekao da nikada neće zatvoriti svoje granice.

"Na Kosovu, svaki prijatelj i svako ko želi da poseti Kosovo će biti dobrodošao da radi sa Kosovom. Ali, Kosovo će biti zatvoreno za svakoga ko je u iskušenju da zbaci medjuetnički sklad koji smo stvorili i koji za nas predstavlja sveti simbol koji je zaštićen svim zakonima i Ustavom Kosova", rekao je Pacoli.

Navodeći tri tematska prioriteta Kosova tokom predsedavanja SEECP-om, Pacoli je rekao da će se fokusirati na veću saradnju medju ljudima, povećanje mobilnosti mladih u regionu i EU, kao i na promovisanje kulture i turizma.

Prema njegovim rečima, ovi prioriteti će približiti Kosovo i region Evropi i svetu.

"Fokusirajte se na povezanost. Bolja upotreba onoga što imamo, bolji načini i bolje veze izmedju ekonomija, infrastrukture i izmedju ljudi. Zaustavljanje odliva mozgova i povećanje mobilnosti mladih sa regionom i EU, je ključni prioritet tokom našeg predsedavanja SEECP-om", rekao je Pacoli.

On je naveo da su već preduzeli mere za rešavanje tog pitanja na nacionalnom nivou.

"Ali verujem da bi uspeh bio veći ako bismo udružili snage i nastojali pronaći rešenje za ovaj problem", kazao je on i dodao da je integracija u EU i dalje glavni cilj Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: