Vučić: Ni sa kim nikad nisam imao tako dug i iskren razgovor VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je razgovor sa predsednikom Francuske bio veoma iskren i verovatno najduži dosad sa zvaničnicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

18:01

Vučić: Ni sa kim nikad nisam imao tako dug i iskren razgovor VIDEO
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Nakon razmene sporazuma Srbije i Francuske obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

"Velika mi je čast predsednik da Fracuske republike Emanuel Makron i želim da se zahvalim na časti i poštovanju koje je ukazao Srbiji i njenim građanima. Mi itetkako umemo da cenimo i verujem da ćemo i svojim delima u budućnosti umemo da izrazimo zahvalnost Francuskoj. Mi smo danas imali pre sporazuma dug razgovor, mislim da nikada ili gotovo ni sa kim toliko dug razgovor u četiri oka i tako iskren kao sa predsednikom Makronom."

On je dodao:

"Saslušao sam Makrona o važnim regionalnim pitanjima, izneo naše probleme, pre svega rešavanje kosovskog čvora. Razgovarali sm toliko dugo da nema koje teme nismo dotakli. Zamolio sam ga da nam pomognu za rešavanje pitanja KiM krize. Rekao sam mu o ugledu Francuske u Srbiji. Rekao sam i o Berlinu i Parizu. Razgovarao sam o našoj saradnji".

Predsednik Vučić je naglasio da se u razgovoru zalagao da nam francuski predsednik "pomogne, pre svega, u rešavanju kosovsko-metohijske krize".

Vučić je istakao da je, između ostalog, tema razgovora bila situacija u regionu i da je izneo naše probleme po pitanju rešavanja kosovskog čvora.

"Francuska je bila naš saveznik u Prvom i Drugom svetskom ratu, a sada dubinski menjamo naše strateške odnose.Teško da mogu da pronađem neku temu koje se nismo dotakli Nemamo problem koju god temu da otvorimo. Srećan sam što sam imao priliku da otvoreno, najotvorenije, sa mnogo ljubavi i brige za svoju Srbiju razgovaram sa jakim i moćnim predsednikom Francuske u nadi da će nam pomoći. Uveren sam da njegov politički entuzijazam može da unese brojne promene na evropskom kontinentu i da može da pomogne našoj zemlji i našim građanima", rekao je Vučić

Predsednik Srbije se posebno zahvalio francuskim kompanijama, koje će pomoći, kako kaže, da naša vojno-tehnička saradnja bude na višem nivou.

Makron: Pomoći ćemo Srbiji

Predsednik Francuke Emanuel Makron u svom obraćanju istakao je da želi da sa Srbijom bude građena nova evropska budućnost.

On je naveo da želi da se jačaju veze Srbije i Francuske i saradnja u oblasti bezbednosti.

"Srbija je jedna velika evropska država, nacja i kažemo to u trenutku kada se ovde prepliću različiti uticaji. Vi držite do suverenost i ja držm do suverenosti država koje poštujem", istakao je Makron, dodajui da ceni delovanje predsednika Vučića u oblasti EU reformi.

On je rekao da Srbija treba da sprovodi reforme, ali i EU da se reformiše kako bi primila Srbiju.

"Srbija je mudro rekla da će u EU ući kada bude spremna. Pokazali ste angažman da preduzmete nužne i hrabre reforme"

Makron je rekao da će se angažovati podovom novog sastanka kojim bi se učinio korak za dosizanje sporazuma o KiM.

"Bili smo veoma iskreni u razgovoru. Ja ću organizovati sastanak sa vama, premijerkom Srbije, rukovodstvom Kosova i kancelarkom Merkel. Francuska želi da dođe do sporazuma. Srbija i Kosovo su evropske države i želimo da se to prevede u činjenice", naveo je on.

"Naša odgovornost je da vam damo podršku za stablnostu regoionu", kazao je predsednik Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: