Izrael je u šoku zbog izjave novog ministra obrazovanja

Novi izraelski ministar obrazovanja Rafi Perec predložio je terapiju konverzije LGBT osoba što je izazvalo gnev izraelske javnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 14.07.2019.

12:56

Izrael je u šoku zbog izjave novog ministra obrazovanja
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Nakon Perecove izjave na njegovu ostavku su pozvali LGBT aktivisti, profesori, poslanici i mnogi drugi.

"Mislim da je moguće preobratiti ljude koji imaju homoseksualnu tendenciju. Duboko razumem terapiju konverzije i primenjivao sam je", rekao je Perec u intervjuu za TV Kanal 12.

Njegovu izjavu su osudio premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ministar pravde Amir Ohana, prvi član Vlade Izraela koji otvoreno priznaje da je gej.

"Izjava ministra obrazovanja koja se tiče gej zajednice je za mene neprihvatljiva i ne odražava stav vlade pod mojim rukovodstvom", naveo je Netanijahu kasno sinoć u saopštenju.

Izraelski lider je razgovarao sa rabinom Rafijem Perecom koji mu je jasno rekao da će izraelski obrazovni sistem nastaviti da prihvata svu decu Izraela bez obzira na njihovo "seksualno opredeljenje".

U otvorenom pismu Perecu grupa gej nastavnika je izrazila gnev i šok zbog takve izjave.

"Podrška terapiji konverzije predstavlja konkretnu pretnju svim učenicima. Pozivamo ministra obrazovanja da povuče svoje izjave, da se izvini i dokaže kroz finansiranje i pedagogiju da je zaista pogodan da zauzima centralnu i ulogu od poverenja u obrazovanju naše dece", napisano je u pismu koje su objavili izraelski mediji.

U slučaju da ne povuče svoje izjave najavljene su sve pravne mere na raspolaganju u znak protesta opasnim predlozima, kako je navedeno.

Terapije gej preobraćenja su naišle na oštro protivljenje u Izraelu, SAD i drugim zemljama i velike zdravstvene organizacije su ih označile pseudo-naučnim metodama, kao i tretman homoseksualnosti kao mentalne bolesti.

Međutim, u Izraelu su i dalje legalne i prihvataju ih neki konzervativni i ortodoksni jevrejski krugovi.

Procenjuje se da ima 20 do 30 psiholaga i socijalnih radnika koji imaju dozvolu da se time bave i 50 terapeuta bez dozvole, rekao je rabin Ron Jozef iz ortodoksne gej organizacije Hod Asošijeted presu pre tri godine.

Vodeće medicinske organizacije u SAD kažu da nema dokaza da su napori na izmeni seksualne orijentacije efektivni i da terapija može između ostalog pojačati depresiju i mržnju prema sebi.

Izraelsko udruženje psihologa je došlo do istog zaključka 2011. godine, a Ministarstvo zdravlja ga je usvojilo krajem 2014.

To udruženje je poslalo pismo Perecu u kojem se navodi da njegove reči predstavljaju totalno odstupanje od mentalne i društvene realnosti koja se tiče prihvatanja seksualne orijentacije u adolescenciji.

Doktor Cvi Fišel koji predsedava udruženjem ocenio je da je "sramotno i zabrinjavajuće" da Izrael ima ministra obrazovanja sa takvim pogledima.

Perec je intervjuu rekao da je on primenjivao terapiju i da ju je preporučio drugima, ali je kasnije nagovestio da to ne bi radio u školama u okviru svoje uloge ministra obrazovanja.

To njegovo objašnjenje je odbačeno i ministarstvo pozvano da se "preobrati iz tame u svetlo".

Za večeras su najavljenje demonstracije u centralnom Tel Avivu zbog tih izjava.

Udruženje izraelskih gej očeva je pozvalo da se neko drugi postavi za ministra ko će predstavljati izraelsko društvo i poštovati čitavu populaciju.

Perec je lider verske nacionalne partije Jevrejski dom, a za ministra je postavljen u junu u Netanjahuovoj prelaznoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: