Gradonačelnik Vukovara: Nije trenutak za veća prava srpske manjine

Povodom odluke Ustavnog suda Hrvatske o potrebi unapređenja prava Srba u Vukovaru, koja se tiču jezika i pisma, oglasio se gradonačelnik tog grada Ivan Penava.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.07.2019.

14:14

Gradonačelnik Vukovara: Nije trenutak za veća prava srpske manjine
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Penava smatra da nije trenutak za to, jer se, kako je rekao, ne može "preći preko ogromne nepravde iz 1991. godine".

U Vukovaru je, kaže gradonačelnik, postignut zadovoljavajući stepen komunikacije i suživota što je, po njegovim rečima, ugroženo "nerazumnim" uvođenjem dvojezičnih natpisa u vreme vlade Zorana Milanovića.

Zahvalivši se Ustavnom sudu na "razumevanju za Vukovar", Penava smatra da su temeljne vrednosti hrvatskog Ustava narušene, kako je rekao, usled "velikosrpske agresije na hrvatsku državu", kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, ponižavani, silovani.

On je na konferenciji za novinare rekao da prvo treba rešiti nerešena pitanja iz 1991. godine, a tek onda ona iz kasnijih godina, poput upotrebe jezika i pisma i drugih, prenosi Hina.

"Pustiti, zaboraviti, preći preko ogromne nepravde iz 1991. ne možemo, a nepravdu možemo ispraviti pravednim odnosom, pravednim kaznama i osuđivanjem odgovornih za ono što nam se dogodilo", naveo je Penava.

Penava je ocenio da su dijalog i saradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućem nivou, a da bi svako povećanje obima prava pogoršalo međunacionalne odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: