SAD: Ministar rada podneo ostavku zbog slučaja "Epštajn"

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru, povodom ostavke ministra za rad Aleksa Akoste, da ceni njegovu službu

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

22:25

SAD: Ministar rada podneo ostavku zbog slučaja
Ilustracija: Depositphotos/Vadim Vasenin

Tramp je najavio da će ga zameniti njegov dosadašnji zamenik Pat Picela.

"Aleks Akosta me je obavestio da oseća da je neprestani pritisak medija zbog sudskog procesa koji je vodio pre 12 godina loš za administraciju u koju veruje i ljubazno je podneo ostavku. Aleks je bio sjajan miistar za rad i njegova služba je zaista cenjena", napisao je Tramp.

Akosta je danas rekao da podnosi ostavku zbog preispitivanja njegove odluke da sklopi sporazum o priznanju krivice sa bogatim finansijerom Džefrijem Epštajnom, optuženim za seksualno zlostavljanje desetina maloletnih devojčica.

Vest je objavo predsednk Tramp, koji je pohvalio Akostu za obavljanje posla ministra za rad i rekao da nije tražio od njega da podnese ostavku.

Akosta je rekao da ne misli da je pravedno da njegovo postupanje u Epštajnovom slučaju odvrati pažnju od njegovog rada kao ministra.

"Poenta je u tome da mi imamo sjajnu ekonomiju i da fokus treba da bude na otvaranju radnih mesta", rekao je on.

Akosta je bio američki državni tužilac u Majamiju kada je 2008. godine postigao sporazum o vansudskom poravnanju sa Epštajnom

Epštajn je izbegao optužbu na saveznom nivou, izjasnio se kao kriv za optužbe na državnom nivou i odslužio 13 meseci u zatvoru, iako je zbog tih zločina mogao da dobije i doživotnu kaznu.

On je platio odštetu žrtvama i registrovan je kao seksualni prestupnik.

Savezni tužioci nedavno su podneli slične optužbe protiv Epštajna u Njujorku, što je u centar pažnje dovelo ulogu Akoste u procesu iz 2008. godine.

Najmoćniji poslanici Demokratske stranke i predsednički kandidati tražili su Akostinu ostavku zbog sporazuma sa Epstajnom, kojim je, kako je naveo savezni sudija, prekršen savezni zakon jer Akosta nije o nejmu obavestio žrtve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: