Grčka: Novi ministar spoljnih poslova poreklom iz Albanije?

Novi ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias je poreklom iz Albanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ibphoto
Foto: Depositphotos/ibphoto

Kako piše makedonski portal a1on pozivajući se na albanski list "Dita", Dendias koji je rođen na Krfu ponosno priča da vuče korene iz Albanije, iz Himare.

List podseća da je pre godinu dana Dendias bio jedan od najsnažnijih glasova grčke opozicije koji je pokrenuo sumnju o spoljnoj politici Aleksisa Ciprasa, a i iznosio je ublažene kritike na račun albanskog premijera Edija Rame.

"Čudi me što premijer Edi Rama nema progrčke stavove. Čudi me jer je Rama četvrtinom Grk, njegovu baku Anagnosti sam upoznao na Krfu", izjavio je ovaj 60-godišnji profesor prava dok je bio u opoziciji. U tom periodu, navodi Dita, on je imao oštre stavove prema Albaniji.

"Treba da branimo naša prava, prava grčke manjine u susednoj zemlji i ne smemo da dozvolimo da naša zemlja postane teren za pretnje. Albanija ima potrebu za dobrim odnosima sa Grčkom i EU. Imamo mnogo načina i sredstava da izvršimo pritisak na Albaniju. Oni ne treba da veruju da mogu da rade šta žele", izjavio je svojevremeno Dendias.

Himara je primorski grad na jugu Albanije, u okrugu Valona, ima oko 3 hiljade stanovnika koji su mahom pripadnici grčke manjine.

strana 1 od 492 idi na stranu