"Samo jedan je sukob - između Rame i demokratije"

Albanski predsednik Ilir Meta ističe da je njegova zemlja u dubokoj institucionalnoj i ustavnoj krizi, te da je njegova odgornost da ne sedi skrštenih ruku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

"Danas u Albaniji postoji samo jedan sukob. To je sukob izmedju premijera i principa vladavine prava, demokratije i političkog pluralizma", rekao je Meta u intervjuu za grčki list Katimerini.

On kaže da njegova država ne sme da propusti priliku za otvaranje pregovora o pristupanju sa Evropskom unijom u oktobru ove godine.

"U svojstvu predsednika republike, ja imam državnu odgovornost da se bavim svim aspektima koji nas udaljavaju od evropskih reformi i putanje ka Evopi, imajući u vidu da je ovo strateški cilj albanskog naroda", objašnjava Meta.

Komentarišući nameru vladajuće večinu Socijalističke partije premijera Edija Rame da izglasaju njegov opoziv u albanskom parlamentu, povodom njegove odluke da odloži lokalne izbore u toj zemlji, Meta naglašava da je albanski ustav veoma jasan u definisanju ovlaščenja predsednika kao jedinog državnog organa s pravom da odredi datum izbora, a Ustavni sud kao jedini organ koji je nadležan o ispitivanju ustavnosti akata.

"Premijer ima pravo, kao i svako drugi, da pokuša da zarobi svaku nezavisnu instituciju, ali Albanija je jednom zauvek rekla nikad više autoritarnosti. Albanci su odlučili da se priključe NATO i Evropskoj uniji. Prema tome, niko ne može da preusmeri ovaj strateški projekat. Ovo bi trebalo biti jasno", zaključio je albanski šef države.

Tenzije u Albaniji su eskalirali nakon odluke predsednika Ilira Mete da odloži lokalni izbori koji su prethodno bili zakazani za 30. juna zbog masovnih protesta opozicije i straha od eventualnog građanskog sukoba.

Premijer Edi Rama i vladajuća koalicija Socijalističke partije ocenili su takvu odluku predsednika kao protivustavnu i započeli su postupak opoziva albanskog predsednika Ilira Metu.

strana 1 od 492 idi na stranu