Nova dramatična upozorenja: Do 2050. čekaju nas katastrofalne promene

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski Gardijan, do 2050. 77 odsto gradova proći će kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Adam Berry/Stringer/Getty images
Adam Berry/Stringer/Getty images

U svakom delu sveta raste mogućnost meteorloškh pojava koje na tom području nisu bile zabeležene, i to za 22%.

Istraživači Krauter laba su zaključili da će do 2050. gradovi severne polulopte, koji trenutno imaju umerenu ili hladnu klimu, u budućnosti klimatski nalikovati gradovima koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru.

Posebno će biti pogošeni evropski gradovi, a prema predviđanjima naučnika, London će do 2050. po temperaturama biti kao današnja Barselona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Stokholmu kao u Beču.

Na žalost, prema interaktivnoj mapi, te klimatske promene neće zaobići ni Srbiju, za koju se predivđa porast najviše temperature od čak 7,9 stepeni. Novi Sad će po temperaturama biti nalik Dalasu, a Beograd na San Antonio.

Najviša dnevna temperatura će se u najtoplijem mesecu podići za 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou to povećenje temperature iznosiće 3,5 stepeni.

Svet

Alžirci ponovo na ulicama

Alžirci su izašli na ulice 22. nedelju zaredom da bi tražili odlazak režima, ovog puta dodatno ujedinjeni plasmanom fudbalske reprezentacije u finale KAN.

Svet petak 19.07. 23:45 Komentara: 0
strana 1 od 438 idi na stranu