U potopljeni Nju Orleans stiže "Beri", upaljeni svi alarmi, evakuisane i naftne platforme

Nju Orleans -- Tropska oluja koja se formirala nad Meksičkim zalivom mogla bi da preraste u uragan i udari na Nju Orleas koji je već poplavljen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton

Meteorolozi kažu da bi oluja mogla da preraste u uragan do kraja dana, a prosečna jačina vetra je oko 55 kilometara na sat.

Kako je javio Glas Amerike, prema prognozama će u petak i subotu na potezu zapadnog Teksasa i Luizijane pasti između 25 i 50 centimetara kiše.

Tropska oluja, za koju se očekuje da postane uragan nazvan "Beri", mogla bi da udari zapadno od Nju Orleansa na reci Misisipi.

Sistem nasipa u tom gradu se nalazi pred najvećom probom posle uragana "Katrina", a veruje se da reka Misisipi dostići svoj najviši nivo za skoro 70 godina - šest metara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton

Nju Orleans je već pod vodom zbog obilne kiše, do 23 centimetra, koja je padala prethodnih dana. Poplavljena je i istorijska Francuska četvrt.

Teksas je podigao stepen upozorenja i priprema centar za vanredne situacije. "Želimo da obezbedimo da država Teksas radi sve što može da se pripremi za oluju", rekao je guverner Teksasa Greg Abot.

Preventivno je zatvorena trećina postrojenja za preradu sirove nafte u Meksičkom zalivu, a naftne platofme su evakuisane.

strana 1 od 492 idi na stranu