Kako u Crnoj Gori u pravoslavni hram ne mogu Srbi, a mogu Albanci?

Beograd -- Na ostacima drevnog hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču nadomak Ulcinja, ne dozvoljava se pristup sveštentvu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: ollirg06/Depositphotos/Ilustracija
Foto: ollirg06/Depositphotos/Ilustracija

Kako piše "Politika" na tom mestu se pojavila grupa Albanaca obučenih u nacionalnu nošnju, sa albanskim zastavama, kapama i rukama raširenim u simbol "velike Albanije".

Kako piše "Politika", policija ranije nije dozvolila održavanje liturgije SPC na Ivanjdan zbog arheoloških istraživanja. Međutim, na društvenim mrežama pojavile su se brojne slike grupe Albanaca u drevnom hramu.

"Politika" dodaje da je Albanski nacionalni savet povodom službe pravoslavnog sveštenstva žestoko reagovao, ali se povodom ovih dešavanja nije oglasio. Paroh barski Jovan Plamenac opisao je dogadjaj za "Novosti" kao bruku i sramotu i "skandal nevidjenih razmera".

"Verujte da nisam bio srećan onog dana kada sam čuo priču nakon svete službe da je dobro što je sve proteklo mirno i da zbog toga treba da budemo oduševljeni. I šta danas, kao posledicu toga imamo albanske provokacije. Mi smo samo problem gurnuli pod tepih i omogućili onima koji nas ćeraju da seire. Znači problem nismo rešili nego smo ga produbili", rekao je Plamenac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu