Potpisan sporazum o zajedničkoj kontroli na prelazu sa Severnom Makedonijom

Nebojša Stefanović i Oliver Spasovski, potpisali su Sporazum o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.07.2019.

18:15

Potpisan sporazum o zajedničkoj kontroli na prelazu sa Severnom Makedonijom
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Inicijativa za potpisivanje sporazuma potekla je prošle godine od predsednika Srbije Aleksandar Vučić i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, a danas je dobila i formalni okvir.

Primena se očekuje nakon ispunjavanja infrastrukturnih i tehničkih uslova, što bi moglo biti već početkom narednog meseca.

Stefanović je rekao da će ovaj sporazum omogućiti građanima Srbije i Severne Makedonije, ali i svima koji tranzitiraju preko teritorije tih država da efikasnije, brže i ekonomičnije dođu do svojih odredišta, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Naveo je da će to pomoći i bržem razvoju privrede dve zemlje i istakao da će radne grupe dva ministarstva nastaviti dalji rad na razmatranju lokacija na kojima je moguće otvoriti nove granične prelaze.

"Danas smo razgovarali i o unapređenju naše saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ostajemo posvećeni razvoju što bliže saradnje naših kriminalističkih policija, kako ne bismo dozvolili da bilo ko na teritoriji Srbije i Severne Makedonije razmišlja da može da se bavi kriminalom", rekao je Stefanović.

Kako je rekao, poseban fokus u saradnji policija dve zemlje biće na borbi protiv trgovine narkoticima, ali i suzbijanju krijumčarenja ljudi, ilegalnih migracija i svih drugih krivičnih dela koja ugrožavaju sigurnost građana.

Ministar Spasovski istakao je da će sporazum omogućiti brži protok ljudi i dobara između dve države i da se očekuje da njegova primena počne već sledećeg meseca.

"Nadam se da će ovo pomoći, ne samo građanima, već i poljoprivredi, a poljoprivreda je jako važna da bismo imali bolji životni standard u obe zemlje. Naša zajednička konstatacija je da ćemo zajednički raditi na podizanju nivoa bezbednosti u obe države, a time i na podizanju nivoa bezbednosti i u regionu, jer je bezbednost osnova razvoja svega u svakom društvu", rekao je Spasovski i dodao da razvoj ekonomije zavisi isključivo od bezbednosti.

On je istakao da je sa ministrom Stefanovićem razgovarao i o nastavku saradnje dveju policija, koju je ocenio kao isključivo dobru.

"Danas smo potpisali istorijski sporazum za obe države, koji će dati novi impuls našim odnosima i koji je još jedna jasna poruka prijateljstva između makedonskog i srpskog naroda", rekao je Spasovski.

Kako je saopštila Uprava carina Srbije, očekuje se da će zajednička kontrola, koja podrazumeva da se putnici i tovari robe zaustavljaju samo na jednom mestu radi kontrole, značajno uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja na najmanju moguću meru.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji, granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

U ovom trenutku na tom graničnom prelazu, sa srpske strane granice, ubrzano se radi na proširenju ostrva na kojima se nalaze kontrolne kabine, piše u saopštenju u kom se dodaje da je predviđeno da na tom mestu bude postavljeno šest kućica za rad pograničnih službi u putničkom prometu, dok se dve kabine za kontrolu teretnih vozila proširuju.

Navodi se da je tokom susreta visokih delegacija konstatovano da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će u narednom periodu po ubrzanoj proceduri biti razmatrana i mogućnost otpočinjanja pregovora o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To bi, kako se dodaje, dodatno ubrzalo carinski postupak, smanjilo troškove i zadržavanja na granici onim kompanijama koje su status stekle čime bi bio načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine jer bi takve kompanije iste benefite mogle da uživaju i van granica zemlje u kojoj su status stekle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: