Putin i Zelenski prvi put na telefonu, fokus ukrajinski mornari

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i Rusije Vladimir Putin razgovarali su telefonom o ukrajinskim mornarima, prošlog novembra uhapšenih u Kerčkom moreuzu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.07.2019.

19:58

Putin i Zelenski prvi put na telefonu, fokus ukrajinski mornari
Foto: EPA-EFE/Stepan Franko

"Glavna tema bila je oslobađanje uhapšenih ukrajinskih mornara. Takođe su razgovarali i o puštanju na slobodu drugih Ukrajinaca trenutno zatvorenih u Rusiji", navodi se u saopštenju iz kabineta Zelenskog, prenosi TASS.

Putin i Zelenski su razgovarali o pitanjima vezanim za rešenje sukoba na jugoistoku Ukrajine i zajedničkom radu na vraćanju zatvorenika dve strane, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prenose ruske agencije.

Peskov je dodao da su dva zvaničnika razgovarala o mogućnosti nastavljanja kontakta u obliku formata Normandije. Taj diplomatski format od 2014. okuplja predstavnike Pariza, Moskve, Kijeva i Berlina oko pitanja rata u Ukrajini.

Kako prenose ruski mediji, ruski predsednik je danas rekao da nikad nije odbio predložene formate, uključujući moguće proširenje razgovora na predstavnike drugih zemalja.

Ovo je, kako navodi agencija TASS, prvi razgovor Putina i Zelenskog, otkad je on došao na mesto predsednika Ukrajine 30. maja.

Ranije u četvrtak, Putin je poručio da je Rusija spremna za razgovore sa ukrajinskim vlastima u bilo kom formatu, ali da bi prvo trebalo da se sačeka formiranje vlade u Kijevu.

Odnosi izmedju Ukrajine i Rusije su vrlo napeti od proevropske pobune u Ukrajini u zimu 2013-2014. koja je dovela do pada i bekstva u Rusiju tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Posle dolaska prozapadnih snaga na vlast usledilo je rusko pripajanje Krima i izbio je rat izmedju ukrajinskih trupa i proruskih separatista na istoku Ukrajine, u kome je do sada poginulo gotovo 13.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike što Moskva demantuje. Sporazumima iz Minska koji su potpisani 2015. godine uz posredovanje Nemačke i Francuske omogućeno je znatno smirivanje sukoba, ali povremeno i dalje izbija nasilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: