BBC: Nevreme biblijskih razmera na Halkidikiju VIDEO/FOTO

Lokalne vlasti na Halkidikiju proglasile su vanredno stanje posle snažnog nevremena koje je trajalo samo 20 minuta.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2019.

10:01

BBC: Nevreme biblijskih razmera na Halkidikiju VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

Karalambos Steriadis, direktor civilne zaštite u severnoj Grčkoj, opisao je da je reč o "fenomenu bez presedana", prenosi BBC.

Na terenu je više od 100 spasilaca, a kako prenose grčki portali, jedan ribar je nestao u mestu Nea Kalikratija. List Ta Nea navodi da su posle razornog nevremena vidljivi prizori "biblijskih razaranja". Bez struje su Kasandra i Sitonija, saobraćaj zbog popadalog drveća otežan. U prekidu su telefonske i Internet veze, prenose grčki portali.
Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP
Tokom noći vatrogasci su primili više od 600 poziva za pomoć koji su se odnosili na spasavanje, ispumpavanje vode i uklanjanje oborenih stabala. "Prvi put u 25-godišnjoj karijeri doživeo sam ovako nešto", rekao je Atansios Kalcas, direktor zdravstvenog centra Nea Mudanja gde su smešteni povređeni,

"Bilo je naglo, tako iznenada", dodao je on. Vetar je duvao 110 kilometara na čas. Jedan očevidac rekao je za televiziju ERT da je oluja trajalala samo 20 minuta. Snimci pokazuju posledice razorne oluje. Plaža u mestu Nea Plaja izgleda kao da je bombardovana, a okolni lokali su pretrpeli značajnu štetu, navodi Grik riporter.
Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP
Grčki mediji prenose da je po trenutnim podacima, 108 povredjenih uglavnom sa frakturama, od kojih četvoro ozbiljno ali da su svi van životne opasnosti. Ministri grčke vlade kao i lokalni zvaničnici održali su vanredan sastanak u Nea Mudanji.

Ovakvo nevreme nije uobičajeno u Grčkoj gde su leta tipično topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi "ekstremno neobični za ovo doba godine".

Pročitajte još i:

- TV Prva: Ima povređenih Srba na Halidikiju VIDEO

- Strašno nevreme na Halkidikiju: Šestoro mrtvih, preko 100 povređenih FOTO/VIDEO

- Nevreme i u Solunu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: