Uprkos peticiji Danilo Kiš ostaje Počasni građanin Subotice

Subotica -- Skupština grada Subotice na sednici u četvrtak nije usvojila predlog opozicije da se povuče odluka o dodeli zvanja Počasni građanin književniku Danilu Kišu.

Izvor: Beta
Podeli

Kako je preneo lokalni portal subotica.com, protiv predloga odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu glasalo je 40, dok je šest odbornika bilo za odbacivanje odluke o dodeli zvanja.

Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin Danilu Kišu doneta je jednoglasno na prethodnoj sednici Skupštine Subotice, ali se nakon toga Kišova bivša supruga i testamentarna zastupnica Mirjana Miočinović, usprotivila ovoj odluci i peticijom zatražila da ona bude povučena.

Na tu peticiju reagovala je opozicija i podnela zahtev da se odluka povuče.

Odbornici iz redova vladajuće većine zahtevali su od predlagača da im pokaže dokaz da je Mirjana Miočinović zakonska testamentarna naslednica Danila Kiša i ukazali na činjenicu da je veliki pisac bio razveden i da je poslednjih osam godina života proveo u Parizu sa drugom suprugom, piše subotica.com.

Opozicija je na sednici ocenila da će se povlačenjem odluke "sprečiti blamaža na svečnoj sednici Skupštine grada 1. septembra, kada se dodeljuje to zvanje", pa je stigao i predlog da zvanje primi Fondacija "Danilo Kiš".

strana 1 od 136 idi na stranu