Martinović preuzeo odgovornost, poslanici kritikovali pa hvalili Pašalića

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović preuzeo je odgovornost zbog toga što je rasprava o izveštaju Zaštitnika građana pomerena za 12.30 časova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.07.2019.

15:03

Martinović preuzeo odgovornost, poslanici kritikovali pa hvalili Pašalića
Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

Martinović je kazao da je Pašalić imao važan sastanak koji je u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije i dodao da Zaštitnik građana nije imao lošu nameru da na bilo koji način diskredituje parlament i poslanike.

"Ja sam o sastanku obavestio ljude koji su u rukovodstvu Narodne skupštine, čini mi se da je došlo do nekog nesporazuma. Želim da se izvinim (Zoranu) Pašaliću zbog eventualnih neprijatnosti koje je doživeo i moguće da je krivica na meni i da ja nisam dobro preneo sadržinu našeg dogovora", rekao je Martinović.

Martinović je dodao da prihvata odgovornost, navodeći da je verovatno nedovoljno kvalitetno i nedovoljno jasno obavestio one koje je trebalo da Pašalić ne može da dođe na sednicu nakon postavljanja poslaničkih pitanja.

Kritike pa pohvale

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je na početku razmatranja izveštaja Zaštitnika građana, rekla da je nedopustivo što je Zoran Pašalić koji vodi to telo, kasnio na sednicu dva sata i zatražila od njega da se izvini.

Gojković je rekla da je Pašalić dobio priliku da iznese izveštaj, što je više puta tražio, ali je "druge obaveze stavio iznad Parlamenta, iako je to najvažnije telo, kao predstavnički dom građana".

U kritici Pašalića pridružio joj se poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević ocenom da nezavisna tela smatraju da su "božanska", a propraćeno aplauzom istakao je da je predsednik Republike Aleksandar Vučić dolazio u Skupštinu "i pre zakaznog vremena".

Pašalić se izvinio rekavši da je zamolio da dođe kasnije i da to ne bi učinio da mu nije dopušteno, kao i da će doći i sutra ako treba da bi se nadoknadilo vreme za raspravu. Kad je sednica već odmakla, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović je objasnio da mu je pre nekoliko dana Pašalić rekao da danas zbog međunarodnih obaveza ne može da dođe u zakazano vreme.

"Svakako da nije imao lošu nameru, da diskredituje Skupštinu", rekao je Martinović, što je takođe pozdravljeno velikim aplauzom. Komentarišući Pašalićev izveštaj poslanici Srpske radikalne stranke su se žalili jer "niko ne reaguje" što se "promoviše da je u Srebrenici bio navodni genocid".

Poslanica SRS Vjerica Radeta je rekla da je i Pašalićeva dužnost da na to reaguje, navodeći da grupa "karakondžula" traži da se Srbija izjasni da je u Srebrenici bio genocid. Govoreći o pravima zatvorenika, ona je rekla da su "Zvedan Jovanović i Milorad Ulemek Legija potpuno izolovani, tako da ne mogu ni dete da pomiluju".

"To je valjda prepisano iz Gvantanama. Zašto bi oni bežali kad će proces biti obnovljen i oni će se sa slobode braniti i sve tajne otkriti", rekla je Radeta o Jovanoviću i Ulemeku koji izdražavaju kazne od 40 godina zbog ubistva premijera Zorana đinđića. Radeta je pohvalila Pašalića jer, "za razliku od prethodnog zaštitnika koji je bio političar, pa je u vreme mandata vodio predsedničku kampanju, nije pokazao takvu aspiraciju".

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović je rekao da je Srbija dobila zaštitnika građana koji se ne bavi politikom i da je njegov izveštaj celovit. "Imate pravedan i pragmatičan pristup", ocenio je Jovanović, navodeći da je Pašalić tako postupio i prilikom nedavnog "provaljivanja" testova za "malu maturu". Jovanović mu je odao priznanje što je "zaštitio decu i poštovao institucije", "za razliku" od Saše Jankovića koji je prilikom sličnog slučaja pre šest godina postupio "nadobudno i arogantno presuđujući bez činjenica".

Poslanica SNS Sandra Božović je zahvalila Pašaliću što je "uspeo da vrati poverenje građana" u tu instituciju koju je njegov prethodnik Saša Janković "urušio, privatizovao i politički zloupotrebio". Janković je to "koristio kao platformu za svoju predsedničku kandidaturu koju je podržala samoproklamovana elita", rekla je Božić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: