Dopisnik francuske televizije o dolasku Makrona u Beograd

Pariz -- Jedna od glavnih tema razgovora Makrona i Vučića biće Kosovo, jer francuski predsednik želi da pomogne u rešavanju tog pitanja, ocena je dopisnika TV France 24.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE IAN LANGSDON
EPA-EFE IAN LANGSDON

"Pošto je Makron zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel odlučio da se uključi malo više u rešavanje situacije oko Kosova sigurno će to biti jedna od glavnih tema tokom razgovora sa predstavnicima srpske države", naglasio je on dipisnik te televizije Loran Rui.

Na pitanje kako tumači, nakon dužeg vremena, ponovo interesovanje Pariza za Zapadni Balakn, Rui kaže da Francuska nije nikada prestala da se interesuje za taj region i Srbiju.

„Možda se čini da se to interesovanje malo povećalo zato što predsednik Makron dolazi u Srbiju“, kaže on i podseća da je premijer Emanuel Vals, pre par godina, boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, da postoje veoma intenzivni bilateralni kontakti, kao i da su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u nekoliko navrata boravili u Parizu.

„Ne bih rekao da se Francuska ne interesuje za Srbiju i Balkan. Čak mi se čini da Francuska Srbiju posmatra kao centralnu zemlju u regionu i da joj je stalo da se ona, kao i ostale države regiona integrišu u EU, bez obzira što predsednik Makron ukazuje na organizacione probleme koji moraju da se reše u Briselu, što otežava ili usporava prijem novih članica“, kazao je on.

Rui ističe da se nije promenila, u suštini, politika Francuske koja Balkan i Srbiju smatra delom Evrope i želi njihovu integraciju u EU. Što se tradicionalnog prijateljstva dve zemlje tiče on kaže da, izuzev jednog perioda 1990-tih, nije nestala bliskost Francuske i Srbije.

Ukazao je da je Makron trebalo u Srbiju da dođe još u decembru, ali je bio sprečen zbog protesta u Francuskoj. a poseta nije mogla prošle godine da se održi i tada je trebalo da ima veliku simboliku u vidu obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. Sada je izabran jedan drugi važan datum, a to je 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Međutim mislim da su ti datumi simbolični i da je jasno da predsednik dolazi pre svega da razgovara sa spskim vlastima“, ocenio je on.

Rui ističe da će Makron, tokom dvodnevne posete Srbiji, imati brojne bilateralne razgovore i da će biti potpisano mnoštvo bilateralnih ugovora iz raznih oblasti, uključujući i privredne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu