Kako je propao plan Irana za Ameriku

Iran je prošlog meseca želeo da "olabavi" odnose sa SAD pa je odlučeno da se iz zatvora pusti libanski biznismen sa američkim državljanstvom Nizar Zaka.

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2019.

12:11

Kako je propao plan Irana za Ameriku
EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

Međutim, iz Vašingtona nije stigla nikakva reakcija, otkriva Rojters.

"To je bila propuštena prilika", kazao je za tu agenciju neimenovani američki diplomata i dodao da je Vašington trebalo drugačije da postupi.

Drugi, iranski izvor, rekao je Rojtersu da je odluka o puštanju Zake trebalo da pošalje američkom predsedniku Donaldu Trampu poruku o gestu dobre volje Teherana.
Očekivala se recipročna mera SAD, ali umesto toga usledio je hladan tuš.

Portparol Bele kuće poručio je Teheranu da ukoliko želi da nastavi razgovore sa SAD trebalo bi da pusti nekog od nedužnih američkih državljana koje drže kao taoce u zatvorima.

Od tada, podseća Rojters, odnosi Vašingtona i Teherana postajali su sve gori i gori. Počelo je s obaranjem američkog drona, zbog čega je Tramp u poslednjem trenutku povukao već izdato naređenje da se izvrše udari na Iran.

Zatim, usledile su nove sankcije Iranu, a konačna eskalacija stiže sa zaplenom iranskog tankera u Persijskom zalivu.

Postavlja se takođe i pitanje, da li je uopšte vašingtonska administracija zaineterosava za deesakalaciju odnosa sa Teheranom. Brojni analitičari smatraju da je ipak Iran mnogo više zainteresovan za to kako bi bar malo "opustio" sankcije koje su mu nametnute nakon što je Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015.

Bivši zamenik američkog sekretara Bil Barns kazao je Rojtersu prošlog meseca da su šanse za nastavak dijalofga sve dalje i dalje. "Ovde se radi o prisilnoj diplomatiji bez diplomatije, odnosno drugim rečima rečeno – vršenje maksimalnog pritiska koji nije vezan niti za jasan cilj, niti ima jasan razlog", istakao je Barns i dodao da Tramp možda i jeste otvoren za razgovor s Iranom, ali njegova administracija je ta koja "stalno zatvara vrata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: