Pitali su Đukanovića - Vučić ili Tači? VIDEO

Šansa Zapadnog Balkana je u EU Integracijama i bez toga nema ekonomskog i demokratskog razvoja, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović za BN TV.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.07.2019.

10:06

Pitali su Đukanovića - Vučić ili Tači? VIDEO
Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic

On je dodao da je interes regiona da Evropa bude naša zajednička kuća, koja će biti konkuretna sa drugim velikim silama. Na pitanje da li se više čuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, odgovorio "Sa Vučićem i to mnogo češće".

"Mi svedočimo globalnoj političkoj i bezbednosnoj prekompoziciji i treba da budemo zainteresovani da Evropa sačuva konkurentnost", kazao je Đukanović.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana, Đukanović kaže da se dosta trošilo neracionalno vreme i da smo došli u situaciju da su interes za ovaj prostor pokazali i drugi globalni igrači, koji imaju svoje legitimne interese.

"Zapadni Balkan mora biti civilizacijski, kulturološki, ekonomski deo Evrope. EU mora biti lokomotiva koja će to da povuče", kazao je Đukanović, navodeći da se na tom putu posustalo i da je došlo do obnove, kako je rekao, loših politika kojima smo svedočili devedesetih godina.

"Pad entuzijatizma za proširenje EU dovelo je do pooštrenih kriterijuma i uslova za ulazak u EU", kazao je crnogorski predsednik.

On naglašava da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu u evropskim i evroatlanskim integracijama, što je Crna Gora prepoznala ranije i na tom putu u odnosu na druge je u odmakloj fazi.

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da oni nisu zahladili, ali da nisu kao što su bili ranije.

"Nisu zahladili naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija", kazao je Đukanović.

Priznaje da je došlo do promene u tim odnosima.

"Nije bilo tako davno kada su i sa jedne i sa druge adrese stizale poruke o odličnim međudržavnim odnosima, da bi danas, bez velike udubljenosti nego analizirajući samo ono što su političke javne poruke i ono što je uređivačka politika većine medija mogli da zaključimo da ti odnosi više nisu tako dobri kao što su bili u prethodnom periodu".

Razlog vidi u tome što je, po njemu, otvoren prostor za obnovu, kako kaže, jako pogrešnih, nakaradnih teza koje su dovele do ugrožavanja vitalnih vrednosti svih naroda koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedetih.

Upitan na koje teze misli, kaže da postoje ambicije određenih država u regionu da uređuju prava svojih sunarodnika u drugim državama.

"To je bio razlog za rat devedetih... i to je rodilo pogubne ideje koje su dovele do rata...", podsetio je crnogorski predsednik.

Što se tiče priznanja Kosova, Đukanović kaže da je tu odluku donela suverena država Crna Gora na bazi vlastite procene onog što su regionalni interesi.

"Naša procena je da je najvažniji regionalni interes stabilnost. Saglasni tome mi smo zaključili da nećemo doprineti stabilnosti ako žmurimo pred realnošću. Tu odluku smo doneli ne želeći da radimo na štetu Beograda ili u korist Prištine", kazao je Đukanović i naveo da je o tome upoznao i tadašnje zvaničnike u Beogradu.

Da li se više čuje sa Vučićem ili Tačijem, Đukanović je odgovorio sa Vučićem i to mnogo češće.

Kaže da su prijateljski razgovori.

"To su razgvori dva državno odgovorna čoveka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima, ali je ono prihvatljivo zato što je podrazumevajuće da i jedan i drugi, i svaki sledeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa svešću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost”, zaključio je Đukanović za BN TV. Crnogorski predsednik, Milo Đukanović, izjavio je da ne vidi nikakav prostor za sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i mišljenja je da će sačuvati, kako kaže, jednu dobru atmosferu između države i verskih zajednica koje funkcionišu na prostoru te države.

“Mi, u državnim strukturama ne vidimo nikakav prostor za taj sukob i nismo u donošenje zakona ušli sa idejom da se sukobljavamo, nago da pokušamo da donesemo jedan novi zakon, kao deo novog pravnog sistema Crne Gore, koji treba da supstituiše zakon iz vremena buvše Jugoslavije od 1976. ili 1977. godine.", rekao je Đukanović u intervjuu za BN televiziju.

Naravno, dodao je, kada donosite takav zakon kojim se definiše odnos države i crkve onda ne možete izbeći i da ne definišete pitanje imovine.

Kaže da je to pitanje imovine očigledno bilo vrlo problematično za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"Konsultovali smo evropske eksperte iz oblasti prava i oni su nam dali za pravo da možemo ići tim putem kojim smo krenuli i da će to biti u saglasju sa onim što su pravni standardi Evrope u toj oblasti. Ja zaista mislim da imamo sve uslove da, nakon početnih tenzija se bolje razumijemo i da tu oblast uredimo onako kako treba da bude uređena a da istovremeno sačuvamo jednu dobru atmosferu između države i verskih zajednica koje funkcionišu na našem državnom prostoru”, rekao je Đukanović.

Upitan da li dogovor vlasti Tirane i Prištine o zajedničkom nastupu kada je reč o njihovoj spoljnoj politici znači stvaranje "velike Albanije", crnogorski predsednik kaže da kada se negde zamagli ili udalji evropska perspektiva onda se počnu porađati te ideje koje možda na početku i nemaju neki apsolutno loš predznak kao što bi mi sada možda mogli pretpostavljati.

"Kada dozvolite da se te ideje razmahnu, da duh izađe iz boce, onda se jako vara svako ko misli da će savršeno kontrolisati situaciju", rekao je Đukanović.

On kaže da bi mogao na bazi iskustva da potvrdi da su neki ljudi 90-tih godina bili daleko ozbiljnijeg kapaciteta nego neki koji su danas tu pa su im stvari izmakle kontroli.

"Dakle, vraćam se na osnovnu poruku. U meri u kojoj budemo pametni da se držimo strateškog kursa evropske integracije i u meri u kojoj budemo uspeli da animiramo EU da suštinski, a ne samo deklarativno, svoja vrata drži otvorena za integraciju zemalja Zapadnog Balkana bićemo u neuporedivo boljoj šansi od retrogradne alternative o kojima pričamo", kazao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: