"Proširenje i zemlje Zapadnog Balkana ostaju prioritet"

Srbija treba da nastavi napredak ka EU,rekao je Dejvid Mekalster pošto je ponovo izabran na mesto predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2019.

18:45

Foto: Getty Images/Carl Court

Mekalister uverava i da će proširenje i zemlje Zapadnog Balkana ostati "vrhunski prioritet ovog komiteta".

Dosadašnji izvestilac za Srbiju, Meklaister kaže da očekuje da će i pored velikih promena u sastavu novog Evropskog parlamenta vodeće partije konzervativaca i socijaldemokrata sačuvati fokus na pitanjima proširenja i Zapadnog Balkana.

Vlasti Srbije pozvao je da nastave napredak na evrointegracionom putu zemlje.

"Dve velike grupe, Evropska narodna partija i socijalisti i demokrate, imaju sličan pristup proširenju, a to je politika zasnovana isključivo na ispunjavanju uslova. Ako zemlja napravi napredak, verujemo da se on mora nagraditi. Verujem da će Srbija moći da pristupi EU onoga trenutka kada bude stvarno spremna. U međuvremenu mogu samo da tražim od svih odgovornih političara u Srbiji da nastave sa svojim zalaganjem na ovom teškom poslu", poručio je Dejvid Mekalister.

On je naveo da očekuje da će Srbija kao lider EU integracija nastaviti sa otvaranjem, ali i zatvaranjem pristupnih poglavlja i ponovio da pitanje da li će se poglavlja otvoriti ili ne zavisi od ukupnog napretka zemlje.

"Svi koji se bave politikom proširenja u Beogradu znaju šta mora biti seledeće urađeno", poručio je Mekalister.

On je podsetio na više puta ponovljen stav Brisela da prioritet na evrointegracionom putu i dalje ostaje fundamentalno pitanje vladavine prava.

Na pitanje Tanjuga šta očekuje od izbora Josepa Borela na mesto novog šefa diplomatije EU, Dejvid Mekalister najpre ističe da je u pitanju iskusan političar i nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta koji bi trebalo da preuzme vrlo odgovoran i izazovan posao.

Kada je reč o ulozi Borela kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, dosadašnji izvestilac za Srbiju podseća da posle Ketrin Ešton i Federike Mogerini, koje su dolazile iz zemalja članica koje priznaju nezavisnost Kosova, novi šef diplomatije dolazi iz zemlje koja tu nezavisnost ne priznje.

Visoki predstavnik prestavlja svih 28 zemalja članica, odnosno predstavlja interese one 23 zemlje koje priznaju, ali i onih pet koje ne prizaju nezavisnost Kosova, ocenjuje Mekalister

"Tamo gde se svi slažemo, bilo da priznajemo ili ne priznajemo nezavisnost Kosova, jeste to da želimo nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Želimo da Srbija i Kosovo rade naporno i dođu do pravno obavezujućeg sporazuma", zaključio je Dejvid Mekalsiter.

On je najavio i da će imenovanja za nove izvestioce Evropskog parlamenta za sve zemlje na Zapadnom Balkanu biti zaključena tokom septembra ove godine.

"Fon der Lajen će podržati politiku proširenja"

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenjuje da će kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen imati pozitivan pristup politici proširenja na Zapadni Balkan.

Dosadašnji izvestilac za Srbiju Dejvid Meklaister kaže da je već razgovarao sa fon der Lajen, koju opisuje kao ”bliskog političkog prijatelja”, o proširenju i Zapadnom Balkanu.

"Ursula fon der Lajen će, siguran sam, zastupati iste stavove kao i Evropska narodna partija i Hrišćansko demokratska unija u Nemačkoj. Mi smo otvoreni za nove zemlje članice i zalažemo se za politiku daljeg proširenja, ali to mora biti pripremljeno dobro i to zahteva vreme”, izjavio je Mekalister.

On podeća da je Angela Merkel pokazala koliko je Nemačka posvećena procesu proširenja i ocenjuje da nije slučajno što se Berlniski poroces zove ”Berlinski” jer je osmišljen u kabinetu nemačke kancelarke.

Ursula fon der Lajen i Dejvid Mekalister važe za najbliže saradnike nemačke kancelarke Angele Merkel.

Da je kandidatkinja za novu predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom prvih razgovora sa evropskim parlamentarcima Briselu poslala pozitivan sigla za proširenje i Zapadni Balkan, ocenila je i poslanica socijaldmokrata Tanja Fajon.

Prema njenim rečima, Ursula fon der Lajen je predstavljaući svoje političke stavove u Evropskom parlamentu, na pitanje poslanika o očekivanjima od zemalja Zapadnog Balkana, poručila da vrata EU moraju ostati otvorena za Zapadni Balkan.

”Ono što je rekla oko proširenja bilo je kratko, ali poruka je bila pozitivna”, zaključila je je poslanica socijaldemokrata Tanja Fajon.

O kandidaturi Ursule fon der Lajen za mesto predsednice Evropske komisije Evropski parlament bi trebalo da glasa sledeće nedelje tokom zasedanja u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: