Predložene izmene zakona: Ko ne plaća alimentaciju, ne može dobiti pasoš

Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH predviđeno je da osobe koje ne izmiruju alimentaciju ne mogu izvaditi pasoš.

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2019.

22:30

Predložene izmene zakona: Ko ne plaća alimentaciju, ne može dobiti pasoš
Ilustracija: Depositphotos/sashr

Predlog je danas upućen u parlamentarnu proceduru, a njime je obuhvaćeno i da se osobama, koje ne plaćaju alimentaciju, već izdati pasoš može oduzeti.

Uputio ga je sam predlagač ovog zakonskog rešenja poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: