Evropa dobija američki protivraketni sistem koji ne radi?

Američki sistemi za protivraketnu odbranu "Egis Ašor", koji je trebalo da budu razmešteni u Poljskoj pre godinu i po, još nisu testirani pišu mediji.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 08.07.2019.

11:22

Evropa dobija američki protivraketni sistem koji ne radi?
David Silverman/Staff/Getty images/Ilustracija

Kako navodi list "Nešenel interest", svrha tih sistema je da zaštiti zemlju od raketnih napada različite snage, koje mogu izvesti zemlje kao što su Iran, a moguće i Rusija.

Međutim, prema podacima američke Revizorske komore, Agencija za protivraketnu odbranu zemlje sprovela je samo sedam od 11 testiranja, koliko je bilo planirano za 2018. godinu, preneo je Sputnjik.

Osim toga, još nije završena realizacija raspoređivanja protivraketne odbrane u Evropi koja je započeta još za vreme mandata bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. Uprkos uspehu prve dve faze, implementacija programa globalne protivraketne odbrane "Egis Ašor" u Poljskoj nije završena ni 18 meseci nakon predviđenog datuma.

"Egis Ašor" je kopnena verzija američkog brodskog višenamenskog borbenog sistema "Egis", a sastoji se od snažnog radara SPY-1 i 24 protivvazdušne rakete na navođenje SM-3. Sistem je predviđen za zaštitu od balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa.

Kako navodi "Nešenel interest", Iran od naoružanja poseduje rakete srednjeg dometa koje teoretski mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama, u slučaju da zemlja uspe da ih proizvede.

Međutim, kašnjenja sa raspoređivanjem sistema protivraketne odbrane daju dovoljno vremena proizvođačima da reše sve nedostatke.

"Kašnjenje od godinu i po u realizaciji treće etape faznog adaptivnog pristupa raspoređivanju protivraketne odbrane u Evropi pruža Agenciji za protivraketnu odbranu priliku da provede dodatna testiranja i prikupi više podataka o njihovom funkcionisanju", izjavili su stručnjaci.

Portal prenosi da će to dati vremena za rešavanje problema, s kojima se suočavaju proizvođači još od šezdesetih godina prošlog veka, a to je kako presresti nekoliko raketa i bojevih glava, a da se sistem ne preoptereti.

Međutim, agencija smatra da je neophodno smanjiti broj proba za presretanje balističkih raketa i da uopšte nije potrebno provoditi testiranja procene sposobnosti presretanja nekoliko raketa istovremeno pre razmeštanja sistema u Poljskoj.

Istovremeno, ukoliko se smanji broj raketnih proba neće biti moguće da se dobiju potpune informacije o tome da li sistemi za protivraketnu odbranu funkcionišu u skladu sa planom, zaključuje "Nešenel interest".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: