"Kosovo je, kako je Tijanić govorio, mesto za koje bi Srbi život dali, ali tamo ne bi živeli"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio za RTS da bi postizanje dogovora sa Albancima bila važna tekovina za budućnost.

Izvor: RTS
Podeli
Chris McGrath/Staff/Getty images/Ilustracija
Chris McGrath/Staff/Getty images/Ilustracija

Ipak, ukazuje da se ne može postići dogovor sa nekime ko kaže "morate da nas priznate u okviru ovih granica". Uvek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Kosovo i Metohija važna teritorija, ali da je mnogo važniji onaj deo teritorije na kome žive Srbi – treba da vodimo računa o njima i da se izborimo za opstanak.

"Kosovo je, kako je Tijanić govorio, mesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na KiM, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego pre 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego pre 30 ili 60 godina", rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da ne bi doživeo kao lični poraz ako ne bi bio postignut dogovor sa Albancima, ali da bi to bila važna tekovina za budućnost i dobro građana. Da li je realno je drugo pitanje, napominje predsednik Srbije.

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rešenja. "Ali kako do rešenja ako neko kaže 'morate da nas priznate u okviru ovih granica'? Pre toga pravili su granice na račun Srbije", rekao je Vučić.

Da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić i dodao da je to kao u slučaju Jugoslavije, nije pitanje samo naroda na ovim prostorima.

Smatra da stvar na Balkanu treba da uzmemo u svoje ruke, da nastupimo kao blok jer bismo onda postigli neuporedivo bolje rezultate i bili bismo snažniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu