Dalija Orešković u trci za predsednicu Hrvatske

Predsednica START-a i bivša čelnica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, najavila je kandidaturu za predsednicu Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.07.2019.

12:29

Dalija Orešković u trci za predsednicu Hrvatske
Foto-ilustracija: EPA-EFE/Christina Bruna

Orešković je poručila da se na to odlučila jer joj se, kako je kazala, čini da su institucije koje bi trebalo da učestvuju u borbi protiv korupcije ili potopljene ili pred eutanazijom.

"Odluku sam donela u jeku korupcijskih afera u izvršnoj vlasti. Činjenica je da na društvenu nepravdu koju korupcija stvara i koja je ušla u sve pore države i društva, nijedan od dosad istaknutih kandidata ne nudi prihvatljiva rešenja i prihvatljiv odgovor, rekla je Orešković za Novu TV.

Zvanične kandidature do sada su podneli nekadašnji premijer i lider HDZ, Zoran Milanović, estradni muzičar Milan Škoro, Katarina Peović, Mislav Kolakušić i Ivan Pernar.

Zvanično, kandidaturu još nije objavila aktuelna predsednika Kolina Grabar Kitarović, koja je najavila da će to učiniti nakon obeležavanja godišnjice od vojno-policijske akcije Oluja, 5. avgusta u Kninu.

Milanović je kandidat najuticajnije opozicione SDP-a. U svojim prvim nastupima bio je suzdržan pa se prave poruke od njega očekuju tek na jesen. Zoran Milanović ima golemo političko iskustvo - slažu se analitičari. Ali, s obzirom na prve poruke - nisu saglasni u tome je li iz njega nešto i naučio.

"Milanović prosto pokazuje da je stariji i strpljiviji i mislim da je to manje više taktika. On čeka da kampanja stvarno počne i bilo bi ludo da napada nekog a još ne zna koga će napadati i zbog čega, smatra Ivanka Toma.

Za analitičarku Smiljanu Lenert Novosel Škoro nastupa s pozicije izazivača i svestan je da mora privuću pažnju na sebe i ponuditi sadržajno nešto novo.

"Njegova je poruka odrađena sjajno, sadržajno, na jednostavan i blizak način", kazala je ona.

Za analitičara Ivicu Relkovića, Škoro traži povratak satarom sistemu, bliže Tuđmanovom modelu.

"Pitanje ustavnih ovlašćecnja će sad biti tema svih tema i o njoj će morati da govori i aktuelna predsednika", rekao je Ivica Relković.

Imamo, kazao je, izbore za izborima i da nema ubrzanih objava kandidatura pitanje kandidature Kolinde Grabar-Kitarović ne bi bilo na dnevnom redu.

"Nova dinamika, međutim, pokazuje da ako se kasno kandiduješ, a neko ulazi u tvoj birački prostor - nećeš moći da vraćas svoje biračko telo. Pitanje je gde će završiti glasovi Kolinde Grabar-Kitaroić, rekao je Relković.

Prema njegovim rečima, tri kandidata variraju za ulazak u drugi krug, a u finalu dobija Škoro.

Šokantno bi bilo da aktualna predsednica odustane od kandidature, a svojim paničnim reakcijama, levica je samo pomogla Škori, smatra Relković.

Škorine poruke jasne su i nedvosmislene - smatra analitičar Večernjeg lista Davor Ivanković. Dodaje da je zahtev za veća predsednička ovlašćenja pomno odabran i pogođen: "Smatra da je on deo naroda, naroda koji je ljut na sve nepodopštine koje su se u zadnjih 20-tak godina događale u hrvatskom političkom sistemu.

"On kreće u kampanju s tim da hoće biti veliki gazda kakvog smo već imali, međutim ta njegova poruka će se analizirtati.

Već prve reakcije ustavnih stručnjaka govore o tome da je posredi i nepoznavanje ustava i funkcije za koju želi da se kandiduje, kažee Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista.

Politikolog i politički analitičar Pero Maldini, smatra da se Škoro pokazao kao izraziti populist, a pokazao je i autoritarnost s obzirom na zahteve koje bi želeo da ima kao predsednik.

Glavni izazivači već su u ringu - ali predsednica će odluku o borbi za drugi mandat objaviti tek nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Odugovlačenje s odlukom, smatraju analitičari, nije najbolja taktika.

Na Pantovčak žele i Katarina Peović, Mislav Kolakušić i Ivan Pernar, a pojaviće se još neka nova imena.

S obzirom na početak kampanje - jedno je sigurno - čeka nas žestoka borba i mnogo populizma, konstatuje HTV u svojoj analizi predsedničkih kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: