Usvojen Zakon o komunalnoj miliciji: Moguća i u opštinama, nova ovlašćenja

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je Zakon o komunalnoj miliciji koji omogućava da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da planiraju njeno formiranje.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Pročitajte još:

Stiže nam komunalna milicija, "zaštita građana od bahatosti"

Zakon uvodi dva nova ovlašćenja - zaustavljanje i pregledanje vozila kao i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca.

Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije.

"Radom u civilu omogućiće se da se uspostavi komunalni red posebno u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima", istakao je u raspravi ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Komunalni milicionari će, prema Ružićevim rečima, moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju i tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje.

Kao jako važnu izmenu, Ružić je naveo da svi prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog miliconara, što do sada nije bio slučaj.

Komunalna milicija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje.

Komunalni milicionar će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od 8 dana onda je 5.000 dinara, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Komunalna milicija će vršiti kontrolu nad primenom zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Takođe, zakonom se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih milicionara mora da položi ispit za postupanje sa maloletnicima.
U naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno će odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

Ružić je rekao i da je velika pažnja posvećena profesionalizaciji službe, jer se uvode stroži kriterijumi za zapošljavanje.

Ukida se dosadašnje ograničenje - jedan milicionar na 5.000 stanovnika.

Nova sednica

Nakon togaq Skupština je počela novu vanrednu sednicu, na čijem dnevnom redu je izbor zamenika tužioca i izbor sudija koji se biraju prvi put na sudijsku funkciju.

Zamenike tužilaca parlamentu je predložilo Državno veće tužilaca, a sudije Visoki savet sudstva. Skupština će razmatrati i izbor člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Na dnevnom redu su u izmene odluka o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, koji su podnele poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije i Stranka moderne Srbije, kao i izmene o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podnela poslanička grupa Stranka moderne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu