Malta će prihvatiti 65 migranata sa nemačkog spasilačkog broda

Vlada Malte prihvatila je da preuzme 65 izbeglica sa nemačkog broda kom je zabranjeno da uplovi u luku na italijanskom ostrvu Lampeduza.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 07.07.2019.

23:00

Malta će prihvatiti 65 migranata sa nemačkog spasilačkog broda
Ilustracija: EPA-EFE/RICARDO GARCIA

Vojni malteški čamac preuzeće migrante i odvesti ih u luku na Malti.

Ova odluka je doneta dok brod Alan Kurdi i dalje čeka dozvolu da uplovi u malteške vode.

"Sve spašene osobe biće odmah poslate u druge države Evropske unije. Niko od migranata neće ostati na Malti jer ovaj slučaj nije u nadležnosti malteških vlasti", navodi se u saopštenju njihove vlade.

Odluku da preusmere brod ka Malti članovi posade doneli su samo nekoliko časova pošto je italijanski spasilački brod uprkos zabrani uplovio u italijansku luku sa 46 izbeglica, a policija ga je zaplenila.

Nemački brod je tada pitao vlasti sa Malte da omoguće što pre bezbedno pristajanje u njihovu luku jer je trojici migranata pozlilo zbog vručine.

Malta je odgovorila da će njih trojica odmah biti evakuisani.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar, Mateo Salvini, koji ima čvrst stav o migrantima, optužio je nevladine organizacije da pomažu migrantima i krijumčarima na Mediteranu.

U znak zahvalnosti Malti, članice EU preuzeće polovinu od 58 migranata koje je ta država spasila ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: