Papa pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za spasavanje migranata

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na uspostavljanje "humanitarnih koridora" da bi se pomoglo najugroženijim migrantima.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Povodom bombardovanja prihvatnog centra utorak u Libiji, papa je u besedi posle nedeljne mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu rekao da "medjunarodna zajednica ne sme da toleriše tako ozbiljna dela" i dodao da bi "opsežni i koordinisani humanitarni koridori pomogli najugroženijim migrantima".

Papa kome je migrantsko pitanje jedan od prioriteta, pozvao je vernike da se mole za "siromašne i bespomoćne ljude ubijene i ranjene u utorak u vazduhoplovnom napadu na migrantski centar u Libiji".

U tom napadu su poginula 44 migranta. Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da u tom centru ima još 300 migranata.

Agencije UN i humanitarne organizacije su u nekoliko navrata saopštile da se protive da migranti priukupljeni na moru, budu odvedeni natrag u Libiju koja je u bezvlašću od ubistva njenog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, a kriza se proletos pogoršala sukobom dveju tamošnjih zavadjenih vojski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu