Iran tvrdi da njegov tanker na Gibraltaru nije išao u Siriju

Tanker sa iranskom naftom koji je zaustavljen na Gibraltaru, nije išao u Siriju, izjavio je pomoćnik iranskog ministra inostranih poslova Abas Aragči.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/A.CARRASCO RAGEL
Foto: EPA-EFE/A.CARRASCO RAGEL

Tanker Grejs 1 (Grace) prevozio je iransku naftu, ali za razliku od onoga što su saopštile britanske vlasti, destinacija broda nije bila Sirija, već negde drugde, rekao je Aragči koji nije precizirao krajnje odredište.

Britanske vlasti su pomenule jednu sirijsku luku ali ta luka nema kapacitete da primi tanker takve veličine, dodao je iranski zvaničnik navodeći da tanker ima kapacitet da prevozi do dva miliona barela nafte.

Špansko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je 4. jula da je brod bio primoran da bude zaustavljen na moru pred Gibraltarom na zahtev SAD pod sumnjom da prevozi naftu Siriji, čime se krše sankcije uvedene vlastima toj zemlji.

Pripadnici britanske mornarice su intervenisali i zatražili da tanker uplovi u luku Gibraltara koji je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, na mestu gde se spajaju Atlantski okean i Sredozemno more.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu