Severna Koreja: Oslobođen australijski student osumnjičen za špijunažu

Severna Koreja je saopštila da je oslobodila australijskog studenta koji je uhapšen prošle nedelje zbog širenja antikorejske propagande i špijuniranja.

Izvor: B92

Subota, 06.07.2019.

18:55

Severna Koreja: Oslobođen australijski student osumnjičen za špijunažu
Ilustracija: Depositphotos/bedobedo

Zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA je saopštila da je student Alek Sigli deportovan u četvrtak pošto je zatražio oproštaj zbog svojih aktivnosti koje je KCNA ocenila kao ugrožavanje državnog suvereniteta.

Severna Koreja je ranije optuživana da hapsi Zapadnjake kako bi ih koristila kao politički adut za dobijanje koncesija. Sigli, koji je u četvrtak stigao u Tokio kod svoje supruge Japanke, izjavio je novinarima da je u "vrlo doboroj" kondiciji ali nije želeo da kaže šta mu se dešavalo tokom zadržavanja u Severnoj Koreji.

Njegov otac, Gari Sigli, profesor na Azijskim studijama na Univerzitetu Zapadna Australija, je izjavio da je tretman njegovog sina u Severnoj Koreji bio dobar.

Inače, Aleks Sigli je studirao na Univerzitetu u Pjongjangu i vodio je turističke grupe u Severnu Koreju pre nego što je prekinuo komunikaciju sa porodicom i prijateljim preko društvenih medija.

Slučaj Aleksa Siglija se završio mnogo srećnije od slučaja američkog studenta Ota Varmbiera, koji je optužen i uhapšen za pokušaj kradje propagandnog postera u Severnoj Koreji.

On je u teškom stanju vraćen u SAD u junu 2017. gde je ubrzo i preminuo.

Severnokorejski državni mediji objavili su da je australijski student Alek Sigli uhvaćen u špijunaži.

To je dovelo do njegovog proterivanja iz Severne Koreje, prenosi Rojters.

"Istragom je otkriveno da je on, na podsticaj (američkog sajta sa sedištem u Seulu) "NK njuz" i drugih medija usmerenih protiv Narodne Demokratske Republike Koreje, u više navrata predao podatke i fotografije koje je prikupio i analizirao pretražujući Pjongjang, pri čemu je koristio identifikacioni karticu namenjenu stranim studentima", objavila je severnokorejska državna agencija KCNA.

Navodi se da je Sigli, kojeg su vlasti u Severnoj Koreji držale u pritvoru od 25. juna, priznao "špijunsko delovanje" i više navrata zatražio pomilovanje.

KCNA je navela da je Sigli u četvrtak proteran iz Severne Koreje.

On je istog dana preko Pekinga stigao u Tokio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: