Tači ne ide u Sarajevo: Minimum koji Kosovo zahteva jeste jednak tretman

Hašim Tači je odbio da prisustvuje Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u BiH.

Izvor: B92

Subota, 06.07.2019.

22:00

Tači ne ide u Sarajevo: Minimum koji Kosovo zahteva jeste jednak tretman
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kao razlog naveo je poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je, kako je rekao, bio ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

"Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavujući poziv sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine sprečio me je da predstavljam Kosovo na ovom sastanku", napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Priština je uvek bila spremna za dobrosusedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje.

"Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahteva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama", naveo je Tači.

Kako prenosi RTK2, Tači smatra da je ponašanje BiH neprihvatljivo i paradoksalno, jer predstavnici te države potpuno primenjuju anti-evropske prakse, koje se, kako je naveo, "ne razlikuju od onih u Srbiji".

"Takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi između zemalja zapadnog Balkana nemaju uslov koji je potreban za pristupanje Evropskoj uniji", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: