Nakon zaplene supertankera Iran se "puši" od besa; Stigla nova pretnja

Iran "se puši" nakon što su pripadnici britanske Kraljevske mornarice zaplenili supertanker koji je iz Irana prevozio naftu za Siriju, piše Rojters.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Marcos Moreno
Foto: Tanjug/AP/Marcos Moreno

Tanker je zaplenjen na Gibraltaru u četvrtak, na osnovu kršenja EU sankcija nametnutih Siriji. Kako je preneto juče, tanker je zaplenjen u vodama Španije zbog čega je pokrenuta istraga da li je tanker povredio suverenitet te zemlje budući da nije imao dozvolu za ulazak u španske vode.

Taj "dramatičan potez" izazvao je bes Teherana i sada bi mogao sukob Irana i Zapada mogao zaista da eskalira, navodi još Rojtes.

Iranski ministar spoljnih poslova odmah je pozvao britanskog ambasadora na hitan sastanak kom je rekao da je akcija Velike Britanije nelegalna i neprihvatljiva. Ta reakcija prvog čoveka iranske diplomatoje otklonila je svaku sumnju da je reč o iranskom tankeru, iako je zvanično javljeno da je tanker plovio pod zastavom Paname i da je registrovan na ime singapurske kompanije.

Reagovao je i general-major Revolucionarne garde Mohsen Rezai. "Ako Britanija ne oslobodi iranski naftni tanker, dužnost je vlasti da zaplene britanski naftni tanker", naveo je Rezai na svom nalogu na Tviteru, a prenosi Rojters. On je dodao da Iran u proteklih 40 godina nikada nije inicirao razvoj neprijateljstava u bilo kakvim sukobima, ali je istakao i da Iran nikada nije oklevao da odgovori na nasilje. Potom su panamske pomorske vlasti saopštile da taj tanker, "Grejs 1" nije na spisku u registru još od 29. maja.

Tanker je zaplenjen po nalogu SAD, a EU zvaničnici su u četvrtakp ozdravili taj potez, uz ocenu da se svako kršenuje sankcija mora kazniti. Potom se oglasio i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton koji je akciju Britanaca ocenio kao izvrsnu vest. "Amerika i njeni saveznici nastaviće da sprečavaju Teheran i Damask da profitiraju od nezakonite trgovine", dodao je Bolton.

Međutim, Rojters danas navodi da prema podacima koje poseduje, sirova nafta koju je prevozio zaplenjeni tanker možda nije iz Irana nego iz Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu