"Borel da zastupa stav cele EU o Kosovu, bez obzira na španski"

Premijer Bugarske Bojko Borisov smatra da bi Žosep Borel kao budući šef evropske diplomatije trebalo da se zastupa celu EU o nezavisnosti Kosova, ne Španiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Robert Ghement
Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

Pročitajte još:

Veber: Borel će pomoći Beogradu da shvati "realnost nezavisnog Kosova"

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da bi Žosep Borel kao budući šef evropske diplomatije, trebalo da zastupa stav cele EU i da, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, druge države članice jesu, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.

"Možda imamo pogrešnu percepciju razumevanja evropske politike, ali smatramo da je cilj da se tamo zastupa zajednički stav", rekao je Borisov na konferenciji u Poznanju nakon sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.

Borisov je naglasio da prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog premijera Eduara Filipa i britanske premijerke Tereze Mej dovoljno govori o značaju ovog skupa za Evropskoj uniji.

Upitan da li će izjava francuskog predsednika o tome "da neće biti proširenja pre reformisanja Unije", uticati na dinamiku i uspeh Berlinskog procesa, Borisov je rekao da je prisustvo francuskog premijera veoma jasan i čvrst odgovor o angažovanosti Francuske u procesu integracije regiona.

"Činjenica što je francuski predsednik poslao svog premijera na današnji sastanak mislim da dovoljno jasno govori", poručio je on.

Kako kaže, nemačka kancelarka svojom ličnom uključenošću u ovaj proces doprinosi mnogo, i smatra da je sreća što su države na Zapadnom Balkanu okružene državama-članicama EU.

"Te zemlje su faktički unutar EU u svakom smislu reči. Zato sam zamolio kolege iz regiona da vodimo računa o miru, o religijskoj toleranciji, o borbi protiv kriminala u svakoj formi", dodao je Borisov.

Bugarski premijer je zaključio da se radi naporno, ali da mora da se radi još napornije kako bi se u kratko vreme obezbedio datum i jasna perspektiva za Severnu Makedoniju, Srbiju, Kosovu i Albaniju, podsećajući na reči srpske premijerke Ane Brnabić "da mora da se uloži napor kako bi se napredovalo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu