Šojgu potvrdio, podmornica nuklearna. Otkriven i uzrok požara

Glavni razlog za incident na podmornici za istraživanje ruske mornarice je požar u odeljku za akumulator, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.07.2019.

08:51

Šojgu potvrdio, podmornica nuklearna. Otkriven i uzrok požara
Foto: Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool

"Utvrđen je osnovni uzrok incidenta, to je požar u odeljku za akumulator, a onda se proširio", rekao je Šojgu nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Sputnjik.

U dokumentu objavljenom na sajtu Kremlja navodi se da je Šojgu rekao predsedniku Vladimiru Putinu da je požar izbio u mašinskom odeljenju i istakao da je nuklearni reaktor u podmornici bio potpuno izolovan, prenosi Rojters.

Time se praktrično stavlja tačka na spekulacije medija da li je specijalna ruska podmornica, opremljena za duboka zaranjanja, zapravo nuklearna. Inače, u sredu je iz Moskve saopšteno da su pojedini detalji iz istrage o požaru na toj podmornici i smrti 14 mornara, državna tajna.

Ministarstvo odbrane nije odmah saopštilo koji je tip podmornice u pitanju, niti je potvrdilo da je reč o nuklearnoj podmornici. Ministarstvo je saopštilo da je 14 mornara umrlo od posledica udisanja otrovnih produkata vatre koja je izbila u ponedeljak, dok je podmornica za istraživanje dubokih voda sprovodila vojni nadzor u ruskim teritorijalnim vodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: