Šta EU kaže o odluci Prištine

Portparolka EU Maja Kocijančić reagovala je povodom odluke prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju tzv. Kosova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.07.2019.

15:22

Šta EU kaže o odluci Prištine
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ona je izjavila da EU očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijalogu Beograda i Prištine.

Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika”, navela je Kocijančić .

U pisanom saopštenju, u odgovor na pitanje Tanjuga o reakciji EU na poslednju provokaciju od strane Prištine, Kocijančić je dodala i da je EU povodom novonastale situacije "u kontaktu sa obe strane".

Dogovor o posetama zvaničnika počeo je da se primenjuje 1. decambra 2014. godine i već je kršen više puta od strane Prištine.

Svakog puta EU je pozivala na primenu postignutog dogovora koji podrazumeva obaveštenje jedne strane o poseti i mogućnost ulaganja prigovora druge strane, koji mora biti dostavljen i Evropskoj uniji, koja je nadležna da posreduje u slučaju potrebe.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova donelo je ranije odluku da ne daje bilo kakvu dozvolu zvaničnicima iz Beograda da posete KiM,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: