Veber: Borel će pomoći Beogradu da shvati "realnost nezavisnog Kosova"

Nemački analitičar Bodo Veber ocenjuje da će Žosep Borel, kandidat za šefa diplomatije EU, pomoći Beogradu da shvati, kako navodi, "realnost nezavisnog Kosova".

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2019.

17:20

Veber: Borel će pomoći Beogradu da shvati
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Veber, kojii važi za dobrog poznavaoca prilika na Balkanu, smatra da je prihvatanje te realnosti jedini način da se postigne konačni i sveobuhvatni dogovor koji će osigurati dugoročan mir na Zapadnom Balkanu i Evropi.

Iako je Borel iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo, on je osoba visokih evropskih vrednosti, rekao je Veber za Gazetu Ekspres, podsetivši da se španski ministar spoljnih poslova izjašnjavao protiv idejii razmene teritorija.

Veber je i mišljenja da će španski diplomata olakšati Beogradu da napravi, kako se izrazio, neke teške korake u političkom dijalogu sa Prištnom.

"Kao Katalonac, on veoma dobro zna koliko mogu da budu opasna etničko-teritorijalna rešenja", rekao je Veber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: