Zeleni nezadovoljni: Ovo nije promena koja je obećana evropskim glasačima

Paket nominacija za vodeće pozicije u EU, koje je večeras dogovorio Evropski savet, oštro su kritikovali predstavnici Zelenih.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2019.

22:45

Zeleni nezadovoljni: Ovo nije promena koja je obećana evropskim glasačima
Foto: EPA-EFE/MARCEL VAN HOORN

Oni navode da to nije promena koja je obećana evropskim glasačima, pa čak misle i da Evropski parlament ne bi trebalo da ga prihvati.

Jedan od vodećih kandidata grupe Zelenih, holandski poslanik Bas Eikhaut, pozvao je Evropski parlament da odbije paket nominacija Evropskog saveta za vodeće pozicije u EU institucijama.

"Vrlo razočaravajuči dogovor Saveta. Ovo je stara Evropa u najgorem izdanju. Dogovori iza vrata i kandidati se pojavljuju samo da zadovolje lidere Nemačke, Francuske i Španije. Ovo nije promena koja je obećana evropskim glasačima. Evropski parlament ne bi trebalo da to podrži”, poručio je Eikhaut na svom Tviter nalogu.

Zeleni su na poslednjim evropski izborima bili možda i najveći pobednici, osvojivši, pored liberala i populista, najviše novih mesta u novom sazivu Parlamenta.

Paket nominacija za vodeće EU pozicije koje je dogovorio Evropski savet kritikovala je i kopredsednica grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Ska Keler.

"Ovakako ''krpljenje'' posle razgovora koji su trajali danima je groteskno i ne zadovoljava nikoga sem partija koje se igraju moći. Posle tako visokog odaziva birača na evropskim izborima i stvarnog mandata datog za promenu, ovo nije ono što evropski birači zaslužuju", poručila je Keler.

Ona je ocenila da Evropi nije potrebna najmanja zajednička odrednica koja zadovoljava lične i partijske interese.

"Potrebna nam je dinamična politička promena koju predloženi paket imenovanja ne zadovoljava", zaključila je Keler.

Prethodno, grupa Zelenih u Evropskom parlamentu podnela je nominaciju Ska Keler za mesto predsednika Evropskog parlameta u novom madatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: