Izraelski ministar upozorio: Iran klizi ka ratu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac upozorio je da Iran klizi ka ratu u kojem će pretrpeti teške gubitke .

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2019.

19:35

Izraelski ministar upozorio: Iran klizi ka ratu
Foto: Depositphotos/gustavofrazao

Kac je zapretio da bi Izrael mogao da preduzme unilateralnu akciju protiv Islamske Republike ako je potrebno da je spreči u razviju nuklearno oružja.

Kac je to rekao dan nakon što je Iran premašio dogovoreno ograničenje svojih zaliha nisko obogaćenog uranijuma.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je taj potez opisao kao "značajan korak" ka izgradnji nuklearnog oružja.

"Izrael neće dozvoliti da Iran razvije nuklaerno oružje, čak i ako mora sam to da spreči", rekao je Kac za izraelski vojni radio.

On je ocenio da će iranske "greške u sivoj zoni dovesti do crvene zone - rata u kojem će biti teško pogodjen".

Iran je u ponedeljak saopštio da je premašio zalihe od 300 kilogama obogaćenog uranijuma, što je granica koju je 2015. godine postavljena takozvanim Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije, nuklearnim sprazumom na osnovu koga su ukinute sankcije protiv Teherana.

SAD su se iz tog sporazuma povukle prošle godine.

Kac je zapretio Iranu pošto se vratio iz posete Abu Dabiju, gde je razgovarao o toj zemlji s jednim zvaničnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata na marginama konferencije o klimi.

Izrael i nekoliko država Zaliva pojačalo je kontakte u poslednjim godinama zbog zabrinutosti za iranski nuklearni program i aktivnosti u regionu, navode izraelski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: