Ko je kriv za toplotni talas?

Kako se toplotni talas kreće prema istočnoj Evropi, temperature su skočile na 39 stepeni u Srbiji, iako bi pljuskovi uveče mogli donekle da donesu olakšanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Jaroslav Pap
Tanjug, Jaroslav Pap

Cisterne s pijaćom vodom su parkirane u beogradskim parkovima, a lekari upozoravaju starije da ostanu kod kuće, preneo je AP.

Nagli porast temperature došao je posle više nedelja neuobičajeno jakih oluja u delovima Srbije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su izazvale poplave i ekstremnu vlažnost.

I dok su Srbija i ostatak Balkana izloženi velikim vrućinama međunarodna grupa eksperata zadužena za procenu klimatskih promena upozorila je da se Evropa suočava s perspektivom češćih i intenzivnijih vrućina.

U današnjem izveštaju koji se odnosi na procenu temperatura u francuskom gradu Tuluzu između 26. i 28. juna, "Vorld veder atribjušen" je saopštila da je svaki toplotni talas koji se danas dešava u Evropi postao "verovatniji i intenzivniji usled klimatskih promena koje su izazvali ljudi".

Oni su otkrili da su ekstremni uslovi izmereni tokom tog trodnevnog perioda pet do deset puta verovatniji sada nego 1900. godine, pre nego što su emisije gasova staklene bašte imale veliki uticaj na atmosferu.

Grupa eksperata je saopštila da je toplotni talas koji je prošle sedmice pogodio velike delove Evrope doveo do pojave nekoliko istorijskih rekorda u Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj i Španiji.

U Nemačkoj, hiljade vatrogasaca, vojnika i pripadnika civilne odbrane danas se bore protiv velikog požara na području koje se koristio za vojne vežbe na severu Nemačke nakon više nedelja suvog vremena.

Zvaničnici su rekli da je požar u Lubtenu, oko 170 kilometara severozapadno od Berlina, najveći u istoriji pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Prema rečima pokrajinskog zvaničnika Štefana Šternberga, pogođeno oko 600 hektara šuma i rastinja.

On je rekao da ima sve više dokaza da je požar podmetnut.

strana 1 od 492 idi na stranu