EU i SAD o izborima u Albaniji: Podeljena zemlja

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila da su lokalni izbori u Albaniji održani u atmosferi političke podele, ali na miran način.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2019.

10:06

EU i SAD o izborima u Albaniji: Podeljena zemlja
Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kocijančič je ponovila poziv političkim partijama da se hitno angažuju u prevazilaženju krize.

"Novoizabrani lokalni organi sada treba da budu u stanju da rade u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i u interesu građana zemlje. Kao što uvek pozivamo, vlast i opozicija moraju da pokažu političku zrelost i hitno da se uključe u konstruktivan dijalog o prevazilaženju aktuelne političke situacije", navela je Kocijančić, a prenosi makedonski portal a1on.

Šefica posmatračke misije OEBS Edru Glover pozvala je političke aktere da rade u interesu svih građana, a ne samo u interesu onih koji ih podržavaju. Takođe, američka ambasada u Tirani pozdravila je ocene posmatračke misije OEBS u toj zemlji povodom lokalnih izbora prošle nedelje, ocenivši da su sprovedeni generalno mirno i na regularan način.

"Slažemo se da su politički grč i polarizacija doprineli da birači nemaju kompletan izbor. I pored prepreka, albanski narod i oni koji su učestvovali na izborima i oni koji su bili uzdržani iskoristili su svoje demokratsko pravo na miran način", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Albaniji.

Američka ambasada je pozvala sve političke lidere da poštuju pravnu državu, da rade u institucijama i da otvore put albanskoj demokratiji.

"Oni koji žele da ospore rezultat na izborima mogu da očekuju to od strane Ustavnog suda, za koga se nadamo da će biti uskoro formiran, sastavljen od sudija koji su prošli rigorozni proces izbora. Kao i uvek, SAD su zajedno sa albanskim narodom kao prijatelj, partner i saveznik", zaključuje se u saopštenju američke ambasade u Albaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: