Haradinaj otvara "prodajna mesta": Srbija simulira humanitarnu katastrofu

Vlada Kosova najavila je otvaranje prodajnih mesta na severu Kosova radi zaštite građana, a u saradnji sa kosovskim preduzećima.

Izvor: Beta

Utorak, 02.07.2019.

11:17

Haradinaj otvara
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Do te mere dolazi nakon što su privrednici sa tog područja većinski naseljenim srpskim stanovništvom, u znak protesta zbog taksi od 100 odsto koje je pre sedam meseci kosovska Vlada uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odlučili da zatvore prodajne objekte.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, snabdevači u Severnoj Mitrovici kažu da robe za prodaju više nema, posebno mlečnih proizvoda, brašna, ulja i sličnog.

"U saradnji sa preduzećima Kosova i nakon konsultacija sa svim nadležnim institucijama, organizovali smo otvaranje privremenih prodajnih mesta na severu zemlje. Cilj ove akcije, koja je koordinirana i planirana, je osiguranje svih elementarnih proizvoda gradjanima tog dela", napisao je na Fejsbuku premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

On je dodao da je "simuliranje humanitarne katastrofe od strane Srbije još jedan neuspeli pokušaj destabilizacije". "Nijedan građanin Kosova neće biti žrtva specijalnog rata kojeg orkestriraju spoljni agenti", dodao je Haradinaj.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova takođe je saopštilo da će se na severu uspostaviti mobilna (pokretna) prodajna mesta.

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja je izjavio da će u opštine na severu Kosova vlada poslati maloprodajne pokretne prodavnice.

Objasnio je da će ta vozila sa osnovnim potrepštinama, koje se opskrbljuju u saradnji sa kosovskim preduzećima, biti u funkciji sve dok su radnje na severu Kosova zatvorene.

Od juče pekare i prodavnice u Severnoj Mitrovici su zatvorene. U znak solidarnosti, ne rade ni ugostiteljski objekti, apoteke, kafići, benzinske pumpe, a ni taksisti.

Predsednik Kosova Hašim Tači je juče izjavio da humanitarne krize na Kosovu nema i da mogu postojati samo improvizacije i tendencije Srbije da se gradjani severa predstave kao žrtve.

"Važno je da ceo demokratski svet zna kakva je realnost i razume realnost na severu i ove pretenzije Srbije na severu nisu uspele", kazao je on.

Radoš Petrović, predstavnik Udruženja privrednika sa severa Kosova je za RSE kazao da su radnje zatvorene zbog takse i nemogućnosti privrednika sa severa Kosova da se bave svojom delatnošću.

"Nestašica se oseća već poslednjih sedam meseci po malo, danas je došlo do totalnog kolapsa, sve radnje su zatvorene, i one što se bave prehranom, a u znak solidarnosti sa njima zatvorene su sve druge radnje", navodi on.

Prema njegovim rečima, izlaz iz takve situacije je ukidanje taksi i vraćanje normalnoj trgovini. Petrović ne zna koliko dugo će radnje biti zatvorene i dodaje da sve zavisi od situacije na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: