Sahranjen Momir Bulatović

Komemoracija povodom smrti bivšeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića, koji je preminuo u 62. godini, održana je u Kombank dvorani.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.07.2019.

15:07

Sahranjen Momir Bulatović
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Komemorativnom skupu prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Posle odavanja počasti minutom ćutanja o nekadašnjem predsedniku Savezne vlade SR Jugoslavije je govorio bivši ministar u Saveznoj vladi Živadin Jovanović koji je rekao da će Bulatović ostati upamćen kao političar i državnik širokih demokratskih pogleda i čovek blage reči, a jakih argumenata.

Jovanović je istakao da je Bulatović bio iskreno i duboko opredeljen za afirmaciju i očuvanje SR Jugoslavije kao zajedničke države Srbije i Crne Gore.

''Bio je svestan posledica nasilnog drobljenja srpskog nacionalnog bića i da se zato borio za zaštitu i poštovanje osnovnih prava srpskog naroda na teritoriji bivših republika SFRJ'', rekao je Jovanović.

Bulatovića je opisao kao državnika i čoveka kojeg su krasili umerenost, skromnost, odbrana istine i pravdoljubivost i koji državne funkcije nije shvatao kao privilegiju, već kao najveću dužnost i čast

''Svakoj dužnosti i poslu pristupao je sa kriterijuma državnog i nacionalnog interesa i postupao je časno, posvećeno odgovorno, a to objašnjava zašto je Momir bio omiljen i poštovan ne samo od saradnika, već i od javnosti i onda kada se povukao iz politike'', naveo je Jovanović.

Dodao je da će Bulatovića pamtiti po tome što je u teškom periodu nove zajedničke istorije Srbije i Crne Gore bio jedan od najbližih i najpouzdanijih saradnika Slobodana Miloševića što je, kako je primetio, bilo posebno značajno u periodu traženja mirnog i održivog rešenja za jugoslovensku krizu.

Istakao je da je Bulatović imao važnu ulogu u postizanju Dejtonskog sporazuma i da će ostati upamćen kao hrabar i postojan državnik koji se nije kolebao kada je trebalo štititi nacionalne i državne interese.

Podsetio je i da je Bulatović tekst iz Rambujea ocenio kao neprihvatljiv ultimatum čiji cilj, kako je verovao, nije bio postizanje mirnog i trajnog političkog rešenja za KiM, već opravdanje za NATO agresiju.

Prema njegovim rečima, Bulatović je doprinosio punoj usklađenosti Savezne vlade i Vlade Srbije kada je trebalo braniti interese države u vezi sa KiM.

Kako je rekao, pod Bulatovićevim predsedvanjem, 3. juna 1999. godine, Savezna vlada odobrila dogovor Ahtisari-Ccernomidin-Milošević koji je, kako je dodao, predstavljao osnov za Rezoluciju UN 1244.

''Kada je rukovodstvo Crne Gore iskazivalo separatističke tendencije, Bulatović je ostao privržen interesima zajedničke države jer je dobro razumeo da je to najbolji način za zaštitu zajedničkih interesa i sprečavanje širenja separatizma i novih prekrajanja granica na Balkanu'', naveo je Jovanović.

Podsetio je i da je Bulatović bio je svedok odbrane u Haškom tribunalu u procesu protiv potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića i drugih jugoslovenskih rukovodilaca, navodeći da je dugo i savesno pripremao i svedočenje u slučaju Miloševića i da je stavove i činjenice izneo u knjizi ''Slobodan Milošević - neizgovorena odbrana''.

Komemoraciju je organizovalo Udruženje građana ''Sloboda'' čiji je Bulatović bio predsednik, a skupu su prisustvovali njegovi saradnici i prijatelji, predstavnici Foruma za svet ravnopravnih, Kluba generala i admirala, Fonda mladih poljoprivrednika ''Borka Vučić''.
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije
Delegacija Socijalističke partije Srbije, koju su činili funkcioneri Vladan Zagrađanin, Nikola Šainović, profesor Predrag Marković i predsednik omladine SPS Uglješa Marković, je prisustvovala komemoraciji bivšem predsedniku Crne Gore i predsedniku vlade SRJ Momiru Bulatoviću.

SPS u saopštenju navodi da se Šainović od svog bivšeg kolege i prijatelja oprostio rečima da će se u narodu primiti izraz "dosledan kao Momir Bulatović".

Šainović je obraćanje završio izjavljivanjem saučešća u ime SPS-a i predsednika partije Ivice Dačića.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji predvodi delegaciju Srbije na sahrani nekadašnjeg predsednika Crne Gore i Savezne vlade SRJ Momira Bulatovića, poručio je da je Bulatović zaslužio zahvalno sećanje Srbije.

"Srbija pamti sve i Srbija ne zaboravlja ništa. Srbija ne zaboravlja ničije dobro, Srbija ne zaboravlja ničije zlo. I svakom se nastoji i trudi da vrati po zasluzi. Momir Bulatović je svojim životom zaslužio zahvalno sećanje", poručio je Vulin na sahrani na podgoričkom groblju Čepurci, gde su prijatelji i građani izražavali saučešće porodici Momira Bulatovića.

Vulin je rekao da je Bulatović čovek koji, kada je počeo građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, nije oklevao da stane uz svoj narod i da, kada je počela agresija na SR Jugoslaviju, nije tražio opravdanja da se skloni pred NATO paktom već je opet bio uz svoj narod.

Ministar je u ime predsednika Aleksandra Vučića i u ime Vlade Srbije porodici Bulatović preneo izraze najdubljeg saučešća, kao i svim građanima Crne Gore, ali i svom srpskom narodu i položio vence.

U delegaciji je bio i general-major Želimir Glišović, načelnik Uprave za operativne poslove VS.

Nekadašnji predsednik Crne Gore i predsednik Vlade Savezne republike Jugoslavije, Momir Bulatović, biće sahranjen u 15 sati na groblju u selu Raći kod Kuče, nedaleko od Podgorice.

Momir Bulatović je bio prvi predsednik Republike Crne Gore koji je izabran na višestranačkim izborima i predsednik Savezne vlade Savezne republike Jugoslavije.

Bio je osnivač DPS-a, SNP-a i NŠ-a.
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije
U Srpskoj kući u Podgorici je održana komemoracija povodom smrti prvog izabranog predsednika Crne Gore i premijera SRJ, Momira Bulatovića, na kojoj je govorio izvršni direktor te kuće, Emilio Labudović, poručivši da je Bulatovićeva politika bila časna i da zato njegov doprinos neće nikada biti zaboravljen.

"Samo političari poput Bulatovića ne blede", rekao je Labudović na komemoraciji, kojoj je od aktuelnih crnogorskih zvaničnika prisustvovao samo predsednik parlamenta, Ivan Brajović.

Labudović je naveo da tragovi Bulatovića ne blede, jer su bili ljudski, jer, iako je, kako je rekao, imao zakon i topuz u rukama nikada ih nije zloupotrebio, skrnavio, a nečoveštvo je duboko prezirao.

Opisao ga je kao čoveka koji je onim što je i načinom na koji je to radio "izmakao iz kaljuge ovoga doba".

Danas i oni koji su te kleli i optuživali za sve, a najviše za tvoju navodnu nespremnost da se u ovom prljavom političkom ringu boriš svim nedozvoljenim sredstvima, priznaju da si bio u pravu i da je samo takva politika časna i da su samo takvi političari svenarodni i svevremeni“, istakao je Labudović, porucivši da su Bulatovića izdali mnogi, ali da on nije nikoga. Bivši predsednik Crne Gore i premijer Vlade SR Jugoslavije Momir Bulatović sahranjen je danas na porodičnom groblju u selu Raće u Kučima. Opelo je Bulatoviću održao mitropolit Amfilohije koji je poručio da sada „ispraćamo jednu od najuglednijih ličnosti Crne Gore koja je bila na njenom čelu u presudnim vremenima“.

„Nije bilo lagano nositi taj krst koji je on ponio na svojim plećima“, rekao je mitropolit Amfilohije i dodao da Bulatović nije podlegao iskušenjima kojima svi podležemo, a to su vlastoljublje i slavoljublje.

„Sačuvao je Momir Bulatović svoj obraz. U najtežem trenutku nije izgubio svoju dušu, to je od ogromnog značaja ne samo za njega nego i za CG“, poručio je on.

Amfilohije je rekao da je Bulatović ostao veran svom rodu i narodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: